Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Застъпващи се международни срещи ще обсъждат войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на външните работи и на отбраната на ЕС ще заседават в Брюксел. Главна тема на дебатите ще бъде подкрепата за Украйна. Срещата е подготвителна за заседанието на европейските лидери на 23 и 24 март. В началото украинският външен министър Дмитро Кулеба ще информира онлайн за ситуацията на място, както и за належащите нужди на Киев. Според "Радио Свобода" външните министри от ЕС ще подпишат план за осигуряване на Украйна с боеприпаси през следващите 12 месеца.

Министрите на правосъдието на повече от 40 държави ще се срещнат на 20 март в Лондон, съобщава AFP. Те ще обсъдят засилването на подкрепата за Международния наказателен съд, след като магистратите в Хага издадоха заповед за арест на руския президент Владимир Путин.

Самият Путин ще търси повече от всякога проява на солидарност от китайския си колега Си Дзинпин, който идва на посещение в Москва. Си ще е първият световен лидер, който ще стисне ръката на Путин, след като на 17 март Международният наказателен съд издаде заповед за неговия арест заради военни престъпления в Украйна, пише в-к "The Telegraph".

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза пред Fox News, че всеки призив на Путин и Си за прекратяване на огъня сега е неприемлив, защото просто ще "ратифицира досегашните завоевания на Русия". Михайло Подоляк, съветник на украинския президент разкритикува предложения от Китай план за мирно уреждане на руско-украинския конфликт. Той изтъкна липсата на подробности и детайли в плана, съчетана с противоречивия характер на неговите клаузи, предава УНИАН.

Великобритания е готова да помогне на Полша да запълни празнините във военновъздушната си отбрана, след предоставянето на полските МиГ-29 за Украйна, но засега Варшава не е отправила такова искане, заяви британският министър на отбраната Джеймс Хийпи, цитиран от REUTERS.

Ако Украйна изгуби войната с Русия, Полша ще се принуди да влезе в конфликта, заяви полският посланик във Франция Ян Емерик Рощишевски, пред телевизия LCI. По думите му Варшава няма да има избор, пише УНИАН.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48