Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия не изпълнява споразуменията за правата на българите

Служебният министър на външните работи Николай Милков.
Снимка: БГНЕС

Спазването на правата на българите в Западните покрайнини е елемент от критериите, които наблюдаваме, при преговорите на Сърбия за членство в ЕС, каза външният министър Николай Милков пред Bulgaria On Air. Той подчерта, че между България и Сърбия са постигнати много договорености за правата на българите в Западните покрайнини. „Проблемът е, че те не се изпълняват в пълнота или не се изпълняват изобщо“, каза министърът и даде за пример учебниците на български език, по които трябва да учат българчетата в Царибродско и Босилеградско. Готови са учебниците само за няколко класа и това пречи да се провежда нормален образователен процес на български език, заяви министърът.

„Над 700 човека пътуват от Западните покрайнини всеки ден, за да работят в България “, обяви Милков и добави, че до края на 2023 г. се очаква разширяване на лентите от българска страна на граничен пункт „Калотина“, с което да се улесни преминаването на границата от българите в Сърбия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Руси Чанев

Актьорът Руси Чанев адаптира романа "Под игото" за българчетата в чужбина

"В първата глава, в която беглецът Иван Краличът търси подслон в приятелската къща на чорбаджи Марко в Бяла Черква, но не успява да се скрие там от преследвачите си. …. " Така започва аудио романът на романите в българската класическа..

публикувано на 27.06.24 в 09:10
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20