Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София ще приеме преговорна позиция за бъдещето на въглищните централи

ТЕЦ "Марица Изток - 2"
Снимка: БГНЕС

През новата седмица служебното правителство ще одобри позицията на България по искането за предоговаряне на параметрите, свързани с въглищните централи, за които беше прието решение от парламента. След това промените ще бъдат предложени на Еврокомисията и ще започнат преговорите, каза пред БНР енергийният министър Росен Христов.

Той коментира, че е важно да не се поемат политически ангажименти за предсрочното затваряне на въглищните централи, за да има време в засегнатите региони да се развият алтернативни енергийни източници и нови работни места. Това няма как да стане за година или две. Средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и тези за териториалните планове за справедлив преход ще бъдат усвоени, каза министърът. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лекторатите по българистика имат важна роля за "запалване" на интереса към България по света

Над 30 българисти от единайсет страни се събраха на двудневен форум в София и Пловдив, посветен на кирилицата, за да представят последните си достижения в изследването на Кирило-Методиевото дело и да напомнят, че българската средновековна култура е..

публикувано на 28.06.24 в 11:30
Доц. Росен Калпачки

България е сред страните с най-много жертви на инсулти в ЕС

В България умиращите от инсулт са четири пъти повече, в сравнение с останалите държави в ЕС, сочи доклад на Европейската комисия от 2021г. През 2023 г. в страната ни са регистрирани 45 хиляди пациенти с инсулт, от които над 5500 са починали..

публикувано на 27.06.24 в 19:58

България беше представена на изложение за висше образование в Япония

Български висши училища се включиха в проведеното в Япония Изложение за висше образование в ЕС, което се проведе на 15 и 16 юни 2024 г. в Токио и Киото. Сред образователните институции от 20 държави-членки на ЕС бяха Медицинският университет в..

публикувано на 27.06.24 в 17:35