Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Северна Македония предава на Украйна 12 щурмови хеликоптера Ми-24

Славянка Петровска
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна настоява Съветът за сигурност на ООН да свика незабавно извънредно заседание заради изявленията на Русия, че разпола тактически ядрени оръжия в Беларус, предаде УНИАН.
 

Еврокомисарят по външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че Брюксел е готов да наложи нови санкции на Беларус, ако Минск приеме руски ядрени оръжия, съобщи AFP. "Приемането на руски ядрени оръжия в Беларус би означавало безотговорна ескалация и заплаха за европейската сигурност“, написа Борел в Туитър.

Северна Македония ще предаде на Украйна 12 щурмови хеликоптера Ми-24, заяви министърът на отбраната на републиката Славянка Петровска. Скопие е закупила машините от Киев през 2001 г. "Решението за прехвърлянето е взето след искане от украинската страна и анализ на македонската армия, който е показал, че лишаването от тази военна техника няма да се отрази на отбранителните способности на страната. Според плановете ни за модернизация това оборудване почти е достигнало края на експлоатационния си срок и няма да бъде част от нашето въоръжение", каза министърът цитирана от МИА. Скопие вече предостави на Киев своите стари танкове Т-72 и 4 самолета Су-25. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

Завърши интронизацията на новоизбрания български патриарх – видинският митрополит Даниил. Новият духовен водач беше посрещнат в катедралата “Св. Александър Невски” от миряните със скандирания “Достоен” и аплодисменти. “ Със съзнание за собствено..

публикувано на 30.06.24 в 17:36

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05