Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът "Аз съм Пирин" почита проф. Кирил Стефанов

90 години от рождението на дългогодишния ръководител на ансамбъл "Пирин"

Снимка: YouTube

Ансамбъл "Пирин" – Благоевград е подготвил концерт-спектакъл, озаглавен "Аз съм Пирин" в чест на 90-годишнината от рождението на забележителния композитор, диригент и дългогодишен ръководител на ансамбъла проф. Кирил Стефанов. Събитието ще се състои на рождената му дата – днес, 28.03, от 19.00 ч. на сцената на Музикалния театър в София. В спектакъла ще участва и Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев” – Плевен, както и таланти от Националното училище по танцово изкуство в София и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство “Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив.

Кирил Стефанов е роден през 1933 г. в квартал Вароша, Благоевград. Като студент изучава композиция и хармония, оркестрация и музикални форми, народна музика при проф. Марин Големинов, проф. Парашкев Хаджиев, проф. Димитър Сагаев, проф. Стоян Джуджев – едни от най-големите имена на българската музикална култура. Завършва хорово дирижиране в Българската държавна консерватория (днес ДМА "Панчо Владигеров") в София през 1956 г. Същата година постъпва като главен художествен ръководител и диригент на Държавния фолклорен ансамбъл "Пирин", което определя и насочеността на професионалната му реализация. Същевременно е директор на Центъра за художествена самодейност. От 1991 г. е професор по хорово дирижиране в ДМА "Панчо Владигеров" – София. Реализирал е над 6000 концерта с ансамбъл "Пирин", осъществил е турнета в повече от 55 страни на всички континенти. Носител е на редица награди, сред които "Златна плоча" на Нешвил, САЩ (1982 г.), "Златна плоча" на Балкантон и др.

Творчеството на проф. Кирил Стефанов обхваща многообразие на форми: от големите сюити върху народни мотиви – за хор, оркестър и танцов състав, самостоятелни пиеси за оркестър, множество хорови песни за различни състави, обработки на народни песни за солисти и оркестър, до музика към театрални постановки и др. Именно той въвежда спектакъла като мултижанрова форма на представяне на българския фолклор.

Участва със свои произведения и изпълнения на ансамбъл "Пирин" във втория албум на известния швейцарски издател Марсел Селие "Мистерията на българските гласове", награден с високата международна награда „Грами“ за 1991 г.

Освен композитор, диригент, режисьор и педагог, проф. Кирил Стефанов е и един от най-ревностните застъпници на опазването и популяризирането на фолклора чрез поднасянето му в комбинация със съвременно изкуство. 

Пренасяме се в красивите югозападни български земи с народната песен "Кажи, Райне (Снощи минах)" в аранжимент на проф. Кирил Стефанов. Изпълнява вокална група "Пиринки" и ансамбъл "Пирин".

Текст: Диляна Трачева
По публикацията работи: Марта Рос


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Да избягам" отваря вратата към новия албум на Михаела Маринова

Михаела Маринова, която е сред най-успешно реализиращите се млади български изпълнители, издаде нов албум. Тя представи колекцията от десет песни с турне в най-големите градове на България. Заглавието на албума "Черна пеперуда" говори за..

публикувано на 12.10.24 в 10:15
Кирил Маричков

България се сбогува с великия Кирил Маричков

Трагичната смърт на рок легендата Кирил Маричков, който загуби живота си при инцидент преди концерт във врачанското село Селановци, предизвика емоционалните коментари на стотици хиляди фенове, музиканти, общественици и политици. Отиде си “щурецът”..

публикувано на 12.10.24 в 09:36
Кирил Маричков

Отиде си "щурецът" Кирил Маричков

Почина българският певец, китарист и композитор Кирил Маричков. Трагедията се е случила при инцидент в село Селановци, където рок музикантът е трябвало да има концерт с "Фондацията", съобщи bTV, позовавайки се на свои източници. Рок пътят на..

публикувано на 11.10.24 в 20:12