Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бяла тишина" – визитна картичка на композитора Борис Карадимчев

Снимка: lostbulgaria.com

Мелодикът на българската забавна музика – такъв остава образът на композитора Борис Карадимчев, роден на 30 март, преди точно 90 години (1933). Като автор на стотици песни, филмова и поп музика, дългогодишен художествен ръководител на детския хор "Пим-Пам", професор в НАТФИЗ, той затвърждава таланта си в различни жанрове и поприща.

Завършил Българската държавна консерватория (днес НМА "Проф. Панчо Владигеров") със специалност Дирижиране при проф. Асен Димитров, където изучава и композиция при проф. Панчо Владигеров, Борис Карадимчев започва да пише популярна музика още през 50-те години на ХХ век, когато работи с формацията „Джазът на младите“, а първите му песни датират от 60-те. Макар че творчеството му обхваща и класическа музика (симфонична, камерна и др.), особено любима на няколко поколения е неговата филмова (за над 40 игрални и 120 анимационни филми), детска и забавна музика. Помним Борис Карадимчев като колоритна личност с богата история, а гласа му пази публикация от колекцията на Радио България, в която той споделя интересни случки от живота си:

Борис Карадимчев ни напусна през 2014 г., но мелодиите му и днес са край нас, с нас и в нас. Много са неговите хитове, които издържаха проверката на времето – сред тях една от най-емблематичните му песни е "Бяла тишина". Изпълнена от Георги Минчев и Щурците,"Бяла тишина" по текст на Богомил Гудев е обявена за "Мелодия на годината" в едноименния телевизионен конкурс през 1967. Същата година печели и Първа награда на фестивала "Златният Орфей". Песента има редица кавъри, но оригиналната версия в най-пълна степен представя както звученето в края на 60-те години в България, така и неподражаемия стил на Борис Карадимчев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05