Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Молдова се намира истинска българска твърдина – Музикалният колеж "Щефан Няга" в Твърдица

Сънародниците ни ревниво пазят фолклорното наследство и езика на България

7
Снимка: Гергана Манчева

Град Твърдица (Твáрдица) в Молдова не е единственият в тази държава, където живее компактно българско население. Жителите тук говорят навсякъде на български, но и са запазили в автентичен вид традициите на предците си. Селището възниква преди два века, когато по време на Руско-турската война 1828-1829 г. там се заселват бежанци от българския град Твърдица (Новозагорско). Градът се намира в Тараклийския район на Молдова и е само на 3 км от границата с Украйна. През 1996 г. България и Молдова подписват споразумение за създаването на филиал на Кишиневския музикален колеж "Щефан Няга" в Твардица (тогава е село). И днес това е единственото извън страната ни музикално училище за български народни танци и традиционни музикални инструменти.

Ненапразно е избрано тъкмо това място за специализираното учебно заведение. "Ученици в колежа са деца с българско потекло, с българско самосъзнание и възпитавани в духа на българските семейни традиции" – казва ръководителят му Алла Кара.

Алла Кара

По думите ѝ, самосъзнанието определя любовта на подрастващите към фолклора, езика, литературата и традициите на България.

"На нас, като филиал на колеж, са разрешени съвсем малко места за прием и от година на година те се редуцират. Сега сме 22-ма човека, радетели на всичко българско, с които се опитваме да запазим постигнатото – обяснява Алла Кара пред Радио България. – Децата при нас кандидатстват след IX клас. Преди това те никъде не са учили тамбура, гъдулка или друг традиционен инструмент. Да, имаме все още колективи с танци, където могат да се изявяват хореографите, но за практическа реализация с музикални инструменти е много сложно. Ето, сега имахме концерт в Силистра и в София и в него участват ученици от втори и трети курс, на тях помагат нашите преподаватели, защото трябва да стимулираме децата, трябва да продължават да се учат да свирят. Радва ни фактът, че до 4-ти курс те стават истински професионалисти. Преподавателите, които работят при нас правят чудеса. Те са подбрани чрез специален конкурс и Министерството на образованието избира най-добрите."

Министерството на образованието в България командирова всяка година по четирима преподаватели по различни специалности, така че жителите на молдовския град да могат по-често да чуват литературен български език и да имат пряка връзка с прародината. Населението на Твърдица в момента е около 6 хиляди души. "Хората и до ден днешен спазват традициите и ревниво пазят българската си ценностна система" – казва още Алла Кара:

"Всичките български празници се отбелязват, спазват се и всички православни църковни обреди. До ден днешен по-възрастните жени се обличат в народната българска носия, за да отидат в църквата, младите по-рядко, но въпреки всичко традицията се спазва. Ние сме компактно българско население и традицията, езикът се предават в семейството. Български език звучи навсякъде. Има хора от нашия град, които се преселиха дори да живеят в българската Твърдица през последните години."

Един от възпитаниците на колежа в гр. Твърдица е четвъртокурсникът Петър Паскалов. Той беше в София при гостуването на хореографската трупа на колеж "Щефан Няга", която изнесе концерти в София и Силистра под надслов "България завинаги е в нас". Представиха се с танци от Северняшката, Шопската, Тракийската и Добруджанската фолклорни области на страната ни. "Освен това пътувахме из България и се срещахме с различни хора" – допълва Петър Паскалов в разговор с репортера ни Гергана Манчева:

"Изпълняваме автентични и обработени народни танци, наш хореограф е Валентин Василев. При нас (в Твърдица ) има запазен фолклор, който е донесен от преселниците от България, нашите предци. Аз лично много харесвам българските танци. Преди колежа танцувах в любителски ансамбъл, а сега вече се занимавам по-професионално с фолклор. Искам да изучавам различните фолклорни области. В България се чувствам като у дома си, все едно съм си в Молдова, едно хубаво чувство имам като съм сред българи. А иначе, за бъдещето си – искам да постъпя в Спортната академия в София, защото тренирам от доста време волейбол. И се надявам, че българската Академия ще ми даде най-доброто образование. Хореографията ще остане като любителска дейност. Но все още очаквам, че ще гостувам на някой професионален ансамбъл, за да натрупам повече опит като танцьор вече и на голяма сцена" – не скрива мечтите си Петър Паскалов.


Снимки: Музикален колеж "Щефан Няга", Гергана Манчева

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите в Бразилия пазят като скъпо наследство името и връзката с родината

Бразилия е може би една от най-малко популярните дестинации за миграция сред българите днес. Самата държава няма чак толкова висок стандарт на живот, затова пък нашите сънародници, избрали да живеят там са много високо квалифицирани. Много от тях са..

публикувано на 25.06.24 в 13:40
Снимка: Българско училище

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен. Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище..

публикувано на 25.06.24 в 13:36
Посланик Янко Йорданов

Български културен център отваря врати в Акра, Гана

Български културен център "Свети Кирил" ще бъде официално открит в Акра - столицата на Гана, научи Радио България от свои източници. Официалното откриване на центъра, който ще се намира на адрес: 10 Kakramadu Road Cantonments, Accra, е на 25 юни..

публикувано на 24.06.24 в 21:20