Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България след избори. А сега накъде?

Гласът на хората след изборна нощ става все по-тих и самотен

Снимка: БГНЕС

"Всички очакваме някакви хора да излязат и да ни говорят нещо, а те не искат, защото нямали сигурни резултати …и ние очакваме, тези същите хора, да носят отговорност. Сигурно пак съм наивна" - пише днес младо момиче в профила си в социалните мрежи. А в коментар под поста четем: "За съжаление, дори и да кажат нещо, пак ще е изпразнено от съдържание". Подобни думи не са изключение в новия ден. И сякаш гласът на гласоподавателите след изборна нощ става все по-тих и самотен.  

А голямото очакване за стабилно редовно правителство, което желаеха събеседниците на Радио България в неделния ден остава все така далечно.

Очакване, зад което стоят надеждите на българите за ясна външнополитическа позиция, намаляване на инфлацията, стабилна икономика, сериозни мерки за намаляване на корупцията, реформи в здравеопазването и образованието. Надежда за по-добър живот. 

"В момента сме пренебрегнати, унизени, смачкани, въпреки това няма отчаяние. Има хъс за напредък. Но как – младите трябва да дърпат и да кажат" – посочва възрастна жена от София.

"Тези, които не са дали това, което очаква народът, няма какво да ги броим. Реката ги е отвлякла. Оттекло е тяхното време" – допълва я друга нейна съгражданка.

"Идваме от магазина – нищо не сме купили, 50 лева оставихме. Това чувстваме ние…" - казва друга столичанка.


Изборите отминаха, борбата за насъщния остана, и надеждата за Великденско политическо чудо в демократична България. 

"Ако козунакът не ми се получи по един начин, пробвам друг начин, не същия, и да чакам различен резултат. Това може би е най-добрата рецепта. Всичко, което е с изтекъл срок на годност, ако говорим за козунаците, се изхвърля в кофата за боклук и се купуват нови продукти, и се прави хубав козунак. На теория в пекарството ми е напълно ясно, на практика, в политиката ми е малко пътно"- изказва се метафорично Николай Кайджиев, собственик на една от големите софийски пекарни.

Аз милея за България и се чувствам българка, даже и да живея в чужбина казва Ралица Стойчева пред кореспондента на БНР в Ловеч Пламен Христов. От години Ралица живее в Лондон, но във вчерашния ден тя пусна своя глас в изборна секция в родния си Ловеч. 

"Това, което искам да се промени е да има по-голяма мисъл за простичкия народ, от който държавата все пак се състои. Да има мисъл за една нация, която е оцеляла толкова дълго време, но не е достатъчно сплотена. България вече се състои предимно от възрастни хора, за които някой трябва да се грижи. Не виждам това да става, съдейки по моите родители, които ако нямат моята помощ от чужбина, не знам как биха могли да оцелеят тук."


По-малко корупция, по-малко финансови интереси за сметка на гражданските и националните, и повече култура в хората са нещата, които биха върнали Ралица в родината. До някаква степен българските политици изгониха сънародниците ни в чужбина, смята тя, "защото тук няма такива големи перспективи или голям избор", но "да живееш в чужбина не е никак лесно", признава жената.

Хората се чувстват забравени от политиците, обобщава и колегата ни Пламен Христов. От всичко, което е чул и видял в изборния ден смята, че хората от малките населени места в България, българите в чужбина, нашите съграждани, които имат труден живот се чувстват сами.  


А понякога желанията са прости. Екип на БНР беше вчера в една от избирателните секции в Истанбул, Турция. Пред Мира Стефанова гласоподавателите в квартал "Авджълар" обобщиха очакванията си от живота след 2 април така:

"Гласувах да има правителство най-важното, очаквам го този път. Друго - да има повече работа за народа" – казва възрастен гражданин.

"Да се установи някакво правителство, всичко да си е по мед и масло, както го виждаме в западните държави".

"Да има увеличение на заплатите, да живеят хората спокойно. Ние гласувахме да имат предимство младите" – казва българин от Истанбул.

"Българите сме издръжлива нация и все още всеки е намерил начин да се оправя. Това ни е съхранило - може би, с една българска изобретателност - понякога пестеливост, понякога креативност" - казва гражданка в анкетата на БНР.

Ще издържим и сега в живота след поредните избори, който продължава своя ход. На фона на политическата тишина и облачния понеделник. 

Чуйте повече в звуковия файл.

Текст: Весела Кръстева / използвани са интервюта на Наталия Ганчовска и Мира Стефанова от БНР-"Хоризонт", Радка Петкова от БНР-Кърджали и Пламен Христов- кор. на БНР в Ловеч/

Снимки: БТА, БГНЕС, архив

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00