Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19 години от трагедията в река Лим

Мемориалът „Ангелите от Лим“ в Сърбия
Снимка: МВнР-архив

Навършват се 19 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 български деца от Свищов. На 4 април 2004 г. към 22 ч. група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. На завой в планински път, шофьорът губи контрол. Автобусът се свлича около 15 метра по стръмен бряг и пада в коритото на река Лим при сръбското с. Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приполие в Сърбия. Рейсът потъва за минути в придошлата река. Местни хора и футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ. От придошлата река Лим, дълбока 6 м. са извадени живи и спасени 38 души. На мястото на трагедията по-късно е издигнат мемориал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

 Али Ахмети

Северна Македония може да се превърне в държава с два народа с българско и с албанско гражданство

Северна Македония няма устойчиви политики към съседите си, е заявил на заседание на генералния съвет на Демократичният съюз за интеграция Али Ахмети, предава БТА. Председателят на най-голямата албанска партия Ахмети е посочил, че промяна в..

публикувано на 01.07.24 в 17:08

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. " Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски..

публикувано на 01.07.24 в 17:01

Български ученици се завърнаха с 6 медала от Балканиада по математика

Националният отбор на България по математика се представи отлично в Балканската олимпиада за 15-годишни. 6 български ученици се завърнаха с 6 медала от надпреварата в Анталия проведена между 25 и 30 юни, съобщи Министерството на образованието...

публикувано на 01.07.24 в 16:44