Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евреите честват Песах - празника на избавлението

Приготвяне на маца в навечерието на празника
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всяка година на 14-ия ден в първия месец Нисан от юдейския календар евреите по света празнуват Песах. Те отдават почит на Бога като изкупител. Празникът започва още от вечерта с тържествена трапеза Седер. Тя символизира последната вечер преди Изхода на евреите от Египет. Трапезата е строго ритуална на нея задължително се поднася само безквасен хляб маца, печено с горчиви треви жертвено месо и твърдо сварено яйце. Има множество други изисквания, какво е позволено и какво не в дома и на масата. На първия ден от празника всички първородни момчета правят Таанит, не ядат и пият от изгрев до залез слънце в благодарност към Бога спасител.

Християните превръщат Песах в празник на Исус, като изкупител и спасител на човечеството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проф. Ангел Димитров

Новите членове в българо-македонската историческа комисия, работят постарому

В Скопие се проведе заседание на съвместната комисия по историческите въпроси между България и Северна Македония. Поради обновения състав на македонската страна в комисията основно са обсъдени „принципите на работа, протоколни и..

публикувано на 27.10.24 в 16:18
Снимка: Красимир Георгиев (НАИМ-БАН)

Златни съкровища и артефакти от 14 наши музея ще гостуват на музея „Гети“ в Лос Анджелис

Над 150 експоната от 14 български музея ще участват в изложба под наслов „Древна Тракия и античния свят“. Експозицията ще бъде открита на 3 ноември в музея „Гети“ в Лос Анджелис и ще продължи до 3 март 2025 г., съобщават от Националния..

публикувано на 26.10.24 в 17:35

Свети Димитър Солунски – духовният покровител на Видин

На 26 октомври Църквата ни почита паметта на св. великомъченик Димитър Солунски, считан за един от най-великите светии сред Православието. У нас името му се свързва и с възстановяването на Второто българско царство през XII век, когато братята-боляри..

публикувано на 26.10.24 в 04:45