Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна плоча допълни монумента на Христо Ботев в Хавана

Снимка: БТА

Бронзова плоча с надпис "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира" беше поставена на паметника на Христо Ботев в столицата на Куба. Така бюстът на революционера, който се издига в историческата част на Стара Хавана, вече е напълно завършен, съобщиха от посолството на България в Куба на страницата си във Фейсбук. Думите от поемата "Хаджи Димитър“ на българския поет и революционер са изписани на два езика – български и испански.

Монументът беше открит по време на тържествата за Националния празник на страната ни и заема централно място на крайбрежния булевард "Авенида дел Пуерто" в кубинската столица.

На церемонията по откриването присъстваха над 300 гости - висши представители на кубинското ръководство, дипломати и приятели на България и Куба.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20