Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга на Илко Минев е сред най-продаваните в Бразилия

Снимка: БТА

Романът "Преди да замлъкна" на българина Илко Минев се нареди на второ място в класация на най-продаваните книги в Бразилия за периода 20-26 март 2023 г., съобщи сайтът "Площад Славейков". В южноамериканската страна книгата е издадена под заглавието „Onde estão as flores“. Главният герой на романа Лико Хазан е възрастен мъж, който се ражда в България, преминава през Турция и се установява в Амазония. В произведението се прави историческа ретроспекция на събитията в България и безпрецедентното спасяване на 50 000 български евреи по времето на нацизма в Европа, дават се подробности за потока от мигранти-евреи към рядко населения северен регион на страната - Манаус, като се защитава без идеологизиране нуждата от свят без войни, се отбелязва в резюмето на книгата в класацията.

За това, как попада от България в далечна Бразилия Илко Минев разказа през 2018 г.  в интервю за "Радио България" и Албена Безовска следното: "През 1969 г. се случи нещо в моя живот, което ме изненада и ме превърна в дисидент. Всъщност, един мой много добър приятел стана дисидент и от Държавна сигурност не повярваха, че аз не съм замесен. Стана трудно, беше ясно, че нямам бъдеще в България. Появи се възможност да напусна страната и заминах за Белгия, където завърших икономически науки, а през 1972 г. отидох в Бразилия. Скоро след пристигането ми заминах за Манаус за три месеца, а съм там вече 46 години".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагат спектакъла "Хага" на Галин Стоев за европейска награда

Немският театрален журналист Дитер Топ предложи спектакъла "Хага" на Галин Стоев за награждаване от Културен форум Европа за постижения в сферата на културата. Това съобщават от екипа на Международния театрален фестивал "Варненско лято". Пиесата бе..

публикувано на 07.06.24 в 15:16
Център за съвременно изкуство и Библиотека - Бургас

Първият Черноморски международен литературен фестивал се провежда в Бургас

Бургас става домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. От днес до 9 юни ще има четения и професионални срещи с участието на над 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и..

публикувано на 06.06.24 в 08:50

Среща с обичаните български поети Маргарита Петкова и Добромир Банев в Берлин

  Маргарита Петкова и Добромир Банев ще гостуват днес, 6 юни, в Българския културен институт в Берлин. Техните книги ще бъдат представени от изкуствоведа Ирина Канушева.  “Единственият български поетичен тандем, който второ десетилетие държи..

публикувано на 06.06.24 в 07:15