Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансист: Увеличението на доходите в България е най-голямо в ЕС

Светозар Гледачев
Снимка: https://arhiv.marica.bg

В България инфлацията е по-висока, но увеличението на доходи и заплати е по-високо от нея и най-високото в ЕС. Пред българския вестник БГ БЕН във Великобритания, финансовият анализатор Светозар Гледачев пояснява, че в страната ни хората забогатяват и потребяват повече, средно със 7% реално в стоки, не в цени. По думите на Гледачев, за 2 години стандартът на живот на англичаните е спаднал със 7%, но това го няма в никоя страна от ЕС, дори и от тези в дъното на Съюза, като България и Румъния. Няма друга страна в Европа, като Великобритания, с ограничение на покупките на зеленчуци, посочва икономистът и добавя, че Индия, бившата колония, вече има по-висок БВП от Великобритания. След Брекзит, напусналите Великобритания граждани на ЕС са 51 000, включително и българи, но влезлите от трети страни са над 509 000. Първите са висококвалифицирани, а вторите са на помощи. От друга страна, във Великобритания, работната седмица се съкращава на четиридневна, което учудващо е довело до повишаване на производителността. В свободните почивни дни хората там се насочват към туризъм и развлекателни услуги, което пък е увеличило търсенето на хора в този сектор и безработицата е спаднала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30