Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финансист: Увеличението на доходите в България е най-голямо в ЕС

Светозар Гледачев
Снимка: https://arhiv.marica.bg

В България инфлацията е по-висока, но увеличението на доходи и заплати е по-високо от нея и най-високото в ЕС. Пред българския вестник БГ БЕН във Великобритания, финансовият анализатор Светозар Гледачев пояснява, че в страната ни хората забогатяват и потребяват повече, средно със 7% реално в стоки, не в цени. По думите на Гледачев, за 2 години стандартът на живот на англичаните е спаднал със 7%, но това го няма в никоя страна от ЕС, дори и от тези в дъното на Съюза, като България и Румъния. Няма друга страна в Европа, като Великобритания, с ограничение на покупките на зеленчуци, посочва икономистът и добавя, че Индия, бившата колония, вече има по-висок БВП от Великобритания. След Брекзит, напусналите Великобритания граждани на ЕС са 51 000, включително и българи, но влезлите от трети страни са над 509 000. Първите са висококвалифицирани, а вторите са на помощи. От друга страна, във Великобритания, работната седмица се съкращава на четиридневна, което учудващо е довело до повишаване на производителността. В свободните почивни дни хората там се насочват към туризъм и развлекателни услуги, което пък е увеличило търсенето на хора в този сектор и безработицата е спаднала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35

България днес - 3 юли 2024 г.

Българите в Албания – централна тема в "България днес" на 3 юли. Повод са резултатите от преброяването на населението в Балканската държава, според които над 7 хиляди души са се определили като етнически българи. Реално ли е това..

публикувано на 03.07.24 в 19:00

Климатичните промени носят по-големи разходи и риск от бедност за много българи

Населението на България, и най-вече хората с нисък социално-икономически статус, са сред най-уязвимите групи в ЕС по отношение на промените в климата. Причините за това са няколко. Страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в ЕС –..

публикувано на 03.07.24 в 10:45