Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Прогнозата е, че времето в Украйна остава "военно"

Украински военнослужещ стреля със самоходна гаубица на неразкрита позиция близо до покрайнините на Бахмут, Донецка област, Украйна, 7 април 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Централното разузнавателно управление – ЦРУ на САЩ се опасяват, че Китай ще започне да въоръжава Русия, ако Украйна предприеме военни удари дълбоко в руска територия, пише в-к "The Washington Post". В случай на такива удари, нанесени с оръжие от САЩ или от друга държава в НАТО, Пекин може да сметне Вашингтон като пряко отговорен за ескалацията на конфликта и да използва това като оправдание да достави оръжие за руската армия, сочи анализа на ЦРУ.

Русия е готова за прекратяване на огъня с Украйна по всяко време, но перспективата е "нереалистична" и неприемлива, докато Киев и Западът настояват за военно поражение на Кремъл, заяви руският посланик във Великобритания Андрей Келин в интервю за в-к "The Times". Пролетната офанзива, с която заплаши Москва, вероятно ще настъпи през следващите седмици, когато времето се подобри и теренът стане по-твърд, заявява Андрей Келин. Той признава решаващата политическа и икономическа подкрепа, която Китай оказва на Москва, но отбеляза, че предложенията на Пекин за мирно решение са само рамка, не е подробен план. Келин настоява, че Китай не може да диктува условия на Русия, нито е единствената страна, предлагаща да посредничи. По думите на посланика Москва остава ангажирана с оказване на помощ на хората в Луганск и Донецк да водят "нормален" живот и изтегляне не е възможно в момента. Ако "антируските" закони, прилагани там, не могат да бъдат прекратени, много хора в Русия ще се противопоставят на прекратяването на огъня, твърди Келин.

Още не е дошло времето за преговори с Русия за завършване на войната, засега "времето е военно", заявява френският президент Еманюел Макрон в интервю за в-к "Les Echos".

Според Макрон неговата цел при визитата в Пекин е била да се търси общ подход с Китай, като основа за бъдещи преговори. Той изброи принципите на бъдещите преговори. "Първо - подкрепа на принципите на ООН. Второ – ясно напомняне за ядрената сила и именно Китай трябва да обърне внимание на последствията от това че президентът (Владимир) Путин разположи ядрено оръжие в Беларус, няколко дни след като беше обещал да не прави това. Трето – ясно напомняне за хуманитарното право и защитата на децата и четвърто – привързаност към достигането на съгласуван и траен мир."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Около 40% от българите страдат от наднормено тегло

Общо 36% от българите страдат от затлъстяване първа степен, а около 40% са с индекс на телесна маса (ИТН) над здравословния. По данни от национално представително социологическо проучване на Изследователски център "Тренд", 49% от българите страдат..

публикувано на 18.06.24 в 19:25
Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15