Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България иска да получава ваксини срещу Covid-19, само ако има нужда

Снимка: БГНЕС

България и Полша са категорични, че няма да подпишат изменения в договор за ваксините срещу Covid-19 с производителя, които не са съобразени с националните интереси. Това беше заявено на съвместен брифинг на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев и министъра на здравеопазването на Полша Адам Неджиелски, който е на посещение у нас. Двете страни ще изпратят писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по въпроса и ще поканят останалите членки, несъгласни с предложенията на компанията-производител за нови доставки на ваксини. Меджидиев посочи, че оттук нататък страната ни ще иска да получава дози, само когато има нужда, и да заплаща само доставени количества.

"Позицията ни е категорична – няма да се присъединим към ново предоговаряне на доставки за количества ваксини, които предварително знаем, че ще бъдат бракувани. Настояваме държавата ни сама да определя количеството ваксини, които ще закупуваме, а заплащането да се извършва след доставка", подчерта министърът на здравеопазването Асен Меджидиев.

Само през 2023 г. България трябва да бракува близо 3 млн. дози, а отделно от тях други 650 хил. дози са със срок на годност януари-февруари 2024 г. Полша е изправена пред същите предизвикателства и затова двете държави търсят работещи решения, така че да защитят националните си интереси. "В момента се правят опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които ние трябва да платим – за ваксини, които въобще няма да бъдат произведени. Европейската комисия нарича тази такса "гъвкавост", а всъщност говорим за разходването на огромен финансов ресурс. И България, и Полша категорично няма да подпишат документ с такъв текст", беше категоричен Меджидиев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Захлаждане и дъжд в понеделник

В понеделник над Западна България ще бъде слънчево, докато над източните райони ще има значителна облачност с валежи от дъжд. В следобедните часове над централните части от страната ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места..

публикувано на 28.04.24 в 18:30

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04