Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонските българи искат да участват в промените на конституцията

Снимка: БГНЕС

Отворено писмо до президента на Северна Македония изпратиха от Сдружение Културен център „Иван Михайлов” в Битоля. Членовете на заличеното от властите сдружение настояват да участват в изработването на предложението за промяна в македонската конституция, чрез което българите ще бъдат включени в основния закон, по ангажимента поет в преговорите с ЕС. 

„Нищо не може да отмени факта, че в Северна Македония има български въпрос, който може да бъде решен само с инструментите на демокрацията и на върховенството на закона. … Сигурни сме, че разбирате, че не може да обсъждате нашия статут зад гърба ни и да твърдите, че търсите решение“, се казва в писмото, съобщава БТА.

Македонските българи призовават Пендаровски „да не се заиграва с термина "малцинство", защото не се смятат за малцинство“; да не агитира в ЕС, че македонските българи са фашисти и да помоли службите за сигурност да не харчат напразно парите на данъкоплатците за създаване на фалшиви български сдружения, както и да не разчита на „корумпиране на отделни обществени лица в София”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Времето остава облачно с превалявания

В понеделник облачността ще остане предимно значителна и на места в западната половина от страната ще превалява. До вечерта валежите ще спират. Почти без валежи и с повече слънчеви часове ще бъде на изток. Максималните температури ще бъдат между 22° и..

публикувано на 19.05.24 в 18:30

Вечерни бдения в цялата страна в съпричастност към болните от ХИВ/СПИН

Под мотото “Помним! Приемаме! Подкрепяме!” ще премине днешният Международен ден за съпричастност към засегнатите от ХИВ/СПИН. По този повод в 28-те областни града ще се проведат вечерни бдения, тъй като запалената свещ символизира вярата, че заедно..

публикувано на 19.05.24 в 17:10
Пламен Димитров

Университетите ще получат утре обещаните увеличения, е уверил образователният министър

Служебният образователен министър Галин Цоков е уверил, че заложените 39 млн. лв. в бюджета за висшето образование ще бъдат преведени утре на университетите, съобщи пред БНР президентът на КНСБ Пламен Димитров. Така заплатите на асистентите ще..

публикувано на 19.05.24 в 16:01