Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-красивата пещера в Североизточна България отново посреща туристи

Снимка: shumenskoplato.bg

Пещера „Бисерна“, в околностите на град Шумен, вече е достъпна за туристи. Природната забележителност може да се види два пъти годишно – през пролетта и през есента, за по около два месеца, преди да настъпи периодът на зимуване на прилепите. Ограниченията са заради колониите от 14 вида прилепи, които живеят тук.

Тя е се намира в местността „Кьошковете“ и до нея се стига по два добре обозначени пешеходни маршрута. „За да се насладите на цялото й великолепие, трябва да се екипирате с топло яке и удобни обувки и да дадете пълна воля на въображението си“, каза в интервю за БНР – Шумен, Ирина Павлова от дирекцията на Природния парк „Шуменско плато“. Според нея, в дните на достъп през миналата година, „Бисерна“ е била разгледана от близо 2000 туристи. Пещерата е на 3 500 000 години, а туристическата разходка е около 800 метра в едната посока . 

Пещерата е известна също с името „Зандана“, но е възприето по-красивото „Бисерна“, заради прекрасните бели скални пещерни образувания, покрити с блестящи водни капки.  Посещението става само след предварително записване, което трябва да се направи в делничните дни.

Съставил : Венета Николова

Снимки: Природен парк „Шуменско плато“



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31