Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният свят отбелязва Светли понеделник

Снимка: Поклоннически център "Свети Йоан Предтеча"

Днес е Светли понеделник, първият ден от Светлата седмица. Както Страстната седмица така и тази е свързана с най-великото събитие за християните - Христовото Възкресение. Наречена е светла заради светлина на Празника на празниците – Великден, който се празнува в три поредни дни - неделя, понеделник и вторник. И както подобава за този най-светъл празник - богослуженията са тържествени, а песнопенията, подчертават величието на най-важното събитие за християнския свят.

В тези дни вярващите посещават храма и приемат Свето Причастие, за да се съединят със Спасителя и да почувстват същността на празника. В дните след Великден следпразничният период продължава 40 дни, до Възнесение Христово. Празничният поздрав между християните през всички тези дни е Христос Воскресе! Отговорът е Воистину Воскресе!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Христо Ботев, Иван Драсов и Никола Славков

Христо Ботев, Априлското въстание и "Славянските комитети"

Многобройни, често противоречиви са спомените на участниците в съдбоносната за България 1876 г. Но писмата и документите за Априлското въстание, което поставя на дневен ред въпроса за Освобождението на България, чертаят една по-широка картина на..

публикувано на 02.06.24 в 07:30

Изпълнена е последната воля на цар Фердинанд – вечният му дом да бъде в България

76 години след неговата кончина първият български цар от Третото Българско царство Фердинанд Първи се завърна у дома, в Двореца "Врана", с което бе изпълнена предсмъртната му воля. В своето завещание той пише, че желае да бъде погребан именно в..

публикувано на 30.05.24 в 11:35
Новият сливенски митрополит Арсений

Сливенска епархия има нов митрополит, пред Синода го посрещнаха с възгласи "Недостоен"

В многовековната ни църковна традиция миряните винаги са посрещали новия свещенослужител или владика с възгласи "Достоен". Така те показват уважението си, с надеждата той мъдро да води паството към духовно спасение. Не така обаче беше посрещнат от..

публикувано на 27.05.24 в 15:15