Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летни уроци по български език ще подпомагат интеграцията на украински деца у нас

Ситуационен център "Отворени врати", който от началото на войната в Украйна през 2022 г. непрестанно подпомага украинци, живеещи у нас, продължава да развива и задълбочава една от каузите си – обучението по български език, предназначено за украинските бежанци.

Елена Волкова
"Още в първите дни, в които ситуационният център започна работа, една от неговите цели беше да съдейства на бежанците да започнат да учат български език. Разказахме това пред различни медии, включително и БНР. Много доброволци се отзоваха и дойдоха в нашия център – припомня координаторът в Украинския образователен център в София Елена Волкова – Тези уроци продължават и до днес, а благодарение на тези хора, много от децата вече спокойно говорят на български. Освен с доброволците, децата учат български и още два пъти седмично, заедно с учителки от Украйна."

Засега обучението протича по учебници и учебни помагала, предоставени им от Изпълнителна агенция за българите в чужбина.


Проектът под името "Обичта говори български" ще позволи на 100 деца от Украйна да посещават уроци по български език два пъти седмично през цялото лято. Екипът на Ситуационен център "Отворени врати" се надява до 15 май да съберат чрез дарения необходимата за тази дейност сума от 6000 лева. Целта е да се улесни премахването на езиковата бариера пред украинските деца и те да общуват по-лесно със своите връстници у нас, както и да се интегрират пълноценно в българското общество.

„Някои от родителите са взели решение от следващата учебна година децата им да бъдат записани в български училища – отбелязва Елена Волкова. – Те са наясно, че е напълно възможно, за съжаление, войната да не бъде прекратена и да им се наложи да останат в България.“


Украинският образователен център продължава работа и по още една от непосредствените си задачи – превръщането му в първото българо-украинско средно училище. По каква методология и учебници ще се преподава в него, все още не е уточнено. В момента децата се обучават присъствено в сградата на центъра, по украинска програма в онлайн формат.

Снимки и видео: Ситуационен център "Отворени врати", личен архив

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Столичният зоопарк с ново попълнение от екзотични колобуси

Група изключително красиви и екзотични маймуни – колобуси, е настанена в зоологическата градина на София. Колобусите вече могат да бъдат видени в сградата на втори маймунарник, като за тях са подготвени едни от най-хубавите големи и просторни..

публикувано на 08.06.24 в 14:30
Картината „В заедност приютени“

Българско участие на международна изложба за човешките права и достойнство в Италия

От 8 юни до 9 октомври италианският град Роверето е домакин на международната изложба "Човешките права и достойнство". Тазгодишното 18-то издание на експозицията показва тематични творби на художници от 32 държави, включително и от България...

публикувано на 08.06.24 в 07:30

България ще се рекламира като дестинация за висше образование

България е сред страните в Европа с висок дял на чуждестранните студенти. Към момента делът на чуждестранните студенти у нас е около 8%, което ни нарежда сред първите места в региона, стана ясно от изказване на  министъра на образованието Галин..

публикувано на 08.06.24 в 07:10