Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Арт-ателие помага на преживели насилие да се справят с травматичните си спомени

Силвия Владимирова съдейства на жени и деца да изразят себе си чрез терапевтично занимание с изкуство

7
Снимка: FOX Book Café

В България няма официална статистика за домашното насилие, няма и адекватно действащ закон. По данни на неправителствени организации, жертви в страната ни са близо 1 милион жени, не е известна точната цифра на мъжете и децата, преживели психическо, сексуално или физическо насилие. Десетки НПО настояват за сериозни законодателни промени в борбата с домашното насилие и този въпрос ще бъде един от първите, които ще разгледа новото Народно събрание.

В помощ на пострадалите работят най-различни сдружения, а първата по рода си българска платформа, събрала полезна информация и историите на жени, успешно излезли от връзки с насилие и подкрепящи други жени по пътя им към промяна и нов живот е EMPROVE. Именно там художничката Силвия Владимирова се запознава с 5 невероятни дами, които приемат предизвикателството да погледнат по друг начин на отношенията си вкъщи, в семейството, с децата си, като участват в творческо ателие, което да провокира родителя и детето да работят заедно, мотивира ги да открият в себе си таланта и да го покажат.


"Групата беше малка, много уютна и резултатът е 5 платна, изработени в древната японска техника ошибана, която представлява създаване на картини от растения и цветя – разказва Силвия Владимирова. – Децата, които бяха на възраст 10-12 години, бяха изумителни, бяха като извор, прекрасни, концентрирани и пълни с енергия. Задачата на участниците беше на едно квадратно платно да намерят центъра (а като символика да намерят центъра и в себе си) и да се свържат като работа и като усещане с родителя до тях."


Като провокация художничката решава в центъра на бъдещите картини да се разположат отпечатъци от ръцете на децата и родителите им, а около тях малчуганите подреждат хербаризирани листенца във формата на мандала, която символизира свързване със себе си и с природата. Техниката също не е избрана случайно, защото освен всичко ошибана означава събиране, колекциониране на спомени.


"Някои от спомените ни могат да бъдат травматични и аз реших, че това е една добра отправна точка, за да можем да ги превърнем от едни "по-монохромни" спомени в нещо по-цветно, като дам пример, тласък на тези жени как да работят заедно с децата си, как да превръщат черните си мисли в цветни, да преобразуват нещата и да запазят хармонията в себе си" – споделя Силвия Владимирова пред Радио България.


Удивителните картини са подредени в изложба "Отпечатъци от спомени" в софийския Културен център FOX Book Café.


"Ние не осъзнаваме какво акумулираме в себе си като мисли, чувства и емоции, и според мен това е правилният начин да ги изведем навън – обяснява важността на арт-терапията за изразяване на емоционални или физически проблеми чрез изкуството Силвия Владимирова. – Ателието, което осъществих по проект с подкрепата на Национален фонд "Култура", е един вид освобождаване на нещо, което си спотайвал, събирал, изваждане на спомените и подреждането им по друг начин. Защото когато разкажеш за проблема и болката си, ти ги формулираш и изчистваш по някакъв начин. Рисуването и креативните дейности в това ателие са пътят за освобождаване отвътре навън."


Снимки: FOX Book Café

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

НДК

Започна почистването на Националния дворец на културата

Столичната община започна почистването на една от емблематичните за София съвременни сгради – Националния дворец на културата, съобщи във фейсбук кметът Васил Терзиев. Той обясни, че ще бъде възстановен вида на характерния врачански камък, върху който..

публикувано на 18.05.24 в 15:56

“Алфа рисърч”: 40% от българите не са прочели нито една книга през 2023 г.

Близо 73% от българите през м.г. не са посетили библиотека, а 40 на сто не са прочели нито една книга, показва изследване на “Алфа рисърч”, огласено в столичния “Гьоте институт”. Според изнесените данни около 63% от сънародниците ни не са ходили на..

публикувано на 18.05.24 в 09:35
Етнографският музей в Бургас

Етнокухня, старинни носии и орхидеи в „Европейската нощ на музеите” в Бургас и Несебър

Етнографският музей в Бургас ще ухае на храна. Там демонстрацията на етнокухня и кулинарни умения ще направи лично директорът на музея д-р Милен Николов. Той ще сготви свинско с лапад, зелен лук и гьозум по стара котленска рецепта. В Етнографския..

публикувано на 18.05.24 в 07:10