Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгна кампанията за кандидат-студентите от българските общности зад граница

Снимка: mon.bg

От 20 април започват Изложенията за кандидат-студенти от български общности в чужбина. Графикът за провеждането им е публикуван в сайта на Министерството на образованието и науката. Първата онлайн среща е за студенти от Украйна. Началният час е 15:00 местно време в платформата „Teams“. За 21 април - отново онлайн - е насрочена срещата в Молдова. 

На форумите, които ще се провеждат онлайн или присъствено, експерти от министерството ще разясняват възможностите за кандидатстване в български висши училища на живеещи в Украйна, Молдова, Албания и Косово, Сърбия и Северна Македония.

Една от основните цели на информационната кампания е да популяризира българското висше образование сред чуждестранни граждани, които са от българска народност и пребивават постоянно на територията на друга държава. 

Форумите се организират за кандидатстващи по силата на две постановления на Министерския съвет - за образователна дейност сред българите в чужбина и за приемане на граждани на Република Северна Македония за студенти в държавните висши училища на България.

Пълният график на срещите може да се види ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Чатбот ни дава информация за туристически обекти в Болградския район

В молдовския град, където преобладаващото население е с български корени – Болград, беше представен чатботът "Пътуваме из Болградския район" /«Мандруємо Болградщиною»/, създаден в Telegram от Наталия Илина, преподавателка по информатика в Болградския..

публикувано на 01.10.24 в 14:11

Част от българите в Ливан са евакуирани с правителствения самолет

Държавата започна извеждането на сънародниците ни, изявили желание да напуснат Бейрут след атаките на Израел срещу Ливан. Част от българите в Ливан вече са евакуирани с правителствения Airbus, предаде репортерката на БНР Мира Стефанова. Самолетът..

публикувано на 30.09.24 в 17:55

Изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Българите в чужбина могат да подават заявления за гласуване на предсрочните парламентарни избори до 24.00 ч. българско време на 1 октомври. До 5 октомври ЦИК трябва да определи местата в държавите, в които ще се образуват секции извън страната и..

публикувано на 30.09.24 в 13:34