Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъдиха обучението по български език в Сърбия

Снимка: БТА

Въпроси за образованието на български език в Сърбия обсъдиха посланикът на България в Белград Петко Дойков, генералният консул в Ниш Димитър Цанев и председателят на Националния съвет на Българското национално малцинство Стефан Стойков. В срещата участваха и членовете на комисията по образование към съвета.

Липсата на обучение на майчин език в предучилищна възраст, намаляващият брой ученици и липсата на преведени учебници за 3, 4, 7, 8, 10 и 11 клас бяха във фокуса на срещата. Поставен беше и въпросът с добавянето на 30% допълнително съдържание на български език към учебниците по история, география, музика и рисуване. Набелязани са конкретни стъпки за по-бързото разрешаване на проблемите, съобщиха от посолството.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Половината младежи имат парични проблеми, ¼ се боят от неуспех в кариерата

Половината от младите хора в България с месечен доход над 2000 лв се боят от финансови проблеми, показва представително изследване на агенция "Тренд". "Младите хора в България - ментални рискове, предизвикателства и перспективи“ е темата на..

публикувано на 01.10.24 в 14:16

Румен Радев: Прекъсването на насилието в Близкия Изток изисква усилия на международната общност

Най-важна задача към момента е да бъде осигурено безопасното завръщане от Ливан на всички български граждани, които искат да бъдат евакуирани. Това каза пред журналисти в Бургас президентът Румен Радев.  89 българи бяха евакуирани от Ливан с..

публикувано на 01.10.24 в 14:08

Рекорден интерес към 41-ото издание на Маратона на София

Над 6 хиляди бегачи ще се включат в 41-ото издание на Wizz Air София маратон, съобщиха организаторите на състезанието на пресконференция близо две седмици преди старта. 42-километровото трасе на дългата дисциплина тази година ще бъде с променен..

публикувано на 01.10.24 в 10:45