Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антониу Гутериш и Сергей Лавров разговаряха 90 минути в ООН за Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

От създаването на ООН през 1945 г. в световен мащаб напрежението между държавите никога не е достигало толкова висок връх, както в момента, отбеляза генералният секретар на организацията Антониу Гутериш. Той и представителите на западните страни упрекнаха първия дипломат на Русия Сергей Лавров по време на руското председателстване на ООН, че Москва нарушава Хартата на ООН с атаките си в Украйна и окупирането на нейна територия. В отговор Сергей Лавров защити наричаната от Москва "специална военна операция" и обвини Украйна, че насърчава "нацистки практики, забранява руския език и култура, а НАТО планира да се разшири в Украйна", предава REUTERS.
 
Гутериш е предал писмо до руския лидер Владимир Путин, в което иска да бъде удължен износът на зърно по море от Украйна. Лавров е заявил, че Москва няма да удължи сделката след 18 май, защото исканията на Русия за улесняване на собствения ѝ износ на зърно и торове не са изпълнени.

Опасността от ескалация на конфликта между двете ядрени държави САЩ и Русия неотклонно нараства, заяви ръководителят на Департамента за неразпространение и контрол на въоръженията в руското външно министерство Владимир Ермаков. Той предупреди, че при "постоянното повишаване на залозите до границата на пряк военен сблъсък, трябва да се безпокоим за съдбата на целия свят", предава ТАСС.

Премиерите на Полша, Чехия и Словакия призоваха света да "подкрепи Украйна без резерви и уговорки" в интервю за "Foreign Affairs". Матеуш Моравeцки, Петър Фиала и Едуард Хегер заявяват, че ако Украйна загуби войната срещу Русия, останалата част от Централна Европа може да бъде следващата цел на Москва.Според тях, за да се предотврати това, Украйна трябва да бъде подкрепяна, докато руските сили "не се изтеглят напълно от нейната територия, слагайки окончателен край на реваншизма и империализма на Кремъл". Всичко друго, твърдят те, би било "отправяне на отворена покана към всички авторитарни луди лидери, които смятат, че е нормално да нахлуват у съседите си", се казва в текста.

Войната в Украйна може да приключи с компромис, смята лидерът на полската управляваща партия "Право и справедливост" Ярослав Качински. "Днес не знаем с какво ще завърши войната в Украйна. Има признаци, че тя може да завърши с определени компромиси, а не с окончателно регулиране, а това за съжаление ще означава, че скоро може да се появят нови опасности. Ние не желаем такова решение", заявява Качински, цитиран от PAP.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44