Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стълбите не са страшни… 26 април е Ден без асансьори в България

Всеки един от нас може да бъде посланик на движението като се снима и сподели снимка в социалните мрежи с #NoElevatorsDay2023 и #ЯмСтълбиЗаЗакуска.

Снимка: bgbeactive.org

За 9-та поредна година 26 април е Ден без асансьори в България. Повече от 30 са градовете и населените места у нас, които се включват в инициативата на сдружение BG Бъди активен „Целта е да насочим вниманието към физическата активност и да демонстрираме колко е лесно да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие, като изберем изкачването на стълби, вместо да използваме асансьори“, обясни Румяна Киризиева пред БНР-Стара Загора.

Около 80% от тийнейджърите и 27% от възрастните не се движат достатъчно, показва първия Глобален доклад за състоянието на физическата активност  на Световна здравна организация, който включва данни от 194 държави.

„Движението влияе на нашето физическо и емоционално здраве. Нашето послание към абсолютно всички хора – малки, големи, възрастни, не само спортуващите, е да добавят повече движение в свето ежедневие  и то по най-лесните и възможни начини - избора на стълбите, да отидем пеша на работа, да изберем колелото вместо автомобила, да се разходим в парка. Надяваме се да достигнем до всички аудитории.“

Традиционно учебните заведения в България са активни участници в кампанията за Ден без асансьори, като организират различни активности с децата не само на стълбите, но и в дворовете на училищата, защото „активните деца се превръщат в активни възрастни“.

„Те така изграждат своите устойчиви навици, много по-лесно е да възприемеш нещо за нормално още като дете и да го прилагаш в живота си – обяснява Румяна Киризиева. – Но ако не са преподавателите и тяхното активно съдействие, ние няма как да работим с толкова много деца в цяла България. А трябва да отчетем, че учителите и директорите прегръщат всяка наша идея, независимо дали е свързана с физическа активност или с темата за рециклирана и опазване на средата – наистина са  изключително ангажирани и дейни.“


Близо 30% от децата в ученическа възраст у нас са с наднормено тегло и затлъстяване, като най-изразен е проблемът при децата около 9-годишна и около 16-годишна възраст. Пандемията с Covid-19 допринесе за задълбочаване на проблема с обездвижването.

„Определено пандемията имаше последствия и то не само върху децата, а и върху възрастните, но смятам, че започваме малко по малко да се движим повече в ежедневието си – споделя наблюденията си Румяна Киризиева. – За учебните заведения мога да отбележа, че до миналата година в нашите дейности са се включвали около 400 училища, а в последното издание на Деня на спорта в училище бройката им се удвои. Затова смятам, че все повече се работи по темата и все повече деца се увличат по спорта за здраве.“

И тук идва работата на местната власт - да осигури нужните условия на средата, която да мотивира физическата активност на хората.

„Това е тема по която отдавна работим – допълва представителката на сдружение BG Бъди активен. – Ние се опитваме да говорим с представители на общините, с различни спортни клубове, които да правят тренировки в парка, да покажат на хората как могат да спортуват извън залите. Условията можем да си ги създадем донякъде и сами, но това, което липсва е диалогът между различните страни, общините да се съобразят с нуждите и желанията на хората какво да изградят, например фитнес или по-добра вело структура, за да се придвижват с колело.“

Съставил: Е.Каркаланова /по интервю на  Елена Балабанова, БНР-Ст.Загора/

Снимки: Facebook/ BG Бъди активен
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жегата продължава, но краткотрайни валежи ще освежат Западна България

В сряда, 26 юни, ще бъде предимно слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и условия за градушки. В планинските райони..

публикувано на 25.06.24 в 19:40

България днес - 25 юни 2024 г.

С полъх на море и бленувана почивка в ритъма на весела мелодия и закачлив текст. Така метафорично може да определим „България днес“ на 25 юни. Между усещането за изтичащ пясък между пръстите със сериозен глас ще поговорим и за връзката между..

публикувано на 25.06.24 в 19:00

Пожарите в страната са близо 200 на денонощие

От началото на месеца произшествията с пожари са почти по 200 на денонощие. По думите на главен комисар Александър Джартов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", тенденцията на увеличаване на инцидентите..

публикувано на 25.06.24 в 16:22