Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В центъра на София започна социален експеримент „Стъклената клетка“

Снимка: Фейсбук страница на Красимир Георгиев

В парка пред Националния дворец на културата (НДК) в София започна социален експеримент „Стъклената клетка“, съобщи пресцентърът на Столична община, с чиято подкрепа се осъществява събитието. Предизвикателство е прието от ултрамаратонеца Красимир Георгиев, който се самоизолира за период от 15 дни в т.нар. "Стъклената клетка" - напълно прозрачен контейнер, оборудван единствено с пътека за тичане и легло. Пълната му социална изолация ще бъде пред погледа на цялото общество, като единствената му комуникация  ще са 30-минутни чат срещи с наблюдаващите го всеки ден, като през чата ще получава задачи от тях.

Физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца ще се следи отблизо от екип от водещи специалисти. Чрез експеримента ще се съберат достоверни данни за вредите от социалната изолация, обременяването с комуникация в дигитална среда и щетите от липсата на живо междуличностно общуване. Тези данни ще бъдат използвани за създаване на програма за ограничаване на социалната изолация, намаляване на дигиталната обремененост на младите хора и превенция на зависимости от всякакъв род. За тази цел събитието ще бъде съпроводено от благотворителна кампания за набиране на средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28