Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Like Salsa", но по Балкански

Снимка: Facebook/Globalkan

GloBalKan е етно джаз проект, който съчетава фолклорни ритми с джаз мелодии, авторски композиции и аранжименти, характеризиращи музикалната палитра от различните краища на Балканите. Формацията е създадена през 2018 г. от Недялко Недялков – един от най-изтъкнатите ни изпълнители на кавал, който кани към него да се присъединят Стоян Янкулов – ударни инструменти, Петър Миланов – китара и Владимир Кърпаров - саксофон. Година по-късно записват дебютния си албум "Wonder Wheel"с вокалите на Богдана Петрова, Стоименка Недялкова и Марта Мавроиди от Гърция. В него присъстват както български народни песни в аранжимент на музикантите от GloBalKan, така и техни авторски инструментални композиции. Има и изненади, като една гръцка народна песен, и Libertango на Астор Пиацола, но във вариант на GloBalKan.

"Идеята на GloBalKan е да каним във времето музиканти от Балканите и от цял свят – хора, които знаем, че ще паснат на концепцията и на стила ни на свирене" – разказва Недялко Недялков. За името на формацията, което ни отвежда към пазенето на българските традиции и превеждането им на нов музикален език, музикантът пояснява: "Като имаме предвид колко бързо се развива глобализацията в целия свят, решихме да покажем как и ние като малка част от Балканите се вписваме в тази глобална картина".

Актуалният състав на GloBalKan включва майсторските ръце на кавалджията Недялко Недялков, в съчетание с уникалният талант на Стунджи, заедно с джазовия акомпанимент на саксофониста Арнау Гарофе и чувствените мелодии на китариста Пепи Миланов. Една въртележка от музикални идеи и магически ритми, която ще гостува на 9 май в BeeBopCafe – Пловдив с инструменталните композиции от албума, преработени в концертен вариант. Концертът ще се излъчва на живо през BeebopCafé TV, така че може да присъствате виртуално на него от 21 ч. българско време.

Преди този концерт ви представяме авторската пиеса на Недялко Недялков "Like Salsa" в изпълнение на GloBalKan от албума "Wonder Wheel".

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Най-щастливият човек" тръгва на "Най-щастливото турне"

Графа поставя началото на "Най-щастливото турне" тази вечер (28 юни) с концерт в Летния театър в Стара Загора. В основата на голямото лятно шоу на Влади Ампов е концепцията на грандиозния му концерт на Националния стадион "Васил Левски" в София,..

публикувано на 28.06.24 в 10:15

"100 причини"

Имаме поне "100 причини" да обичаме Мария Илиева, която посрещна лятото с едноименно ново турне. В поредицата концерти, започнали на 21 юни от Стара Загора, поп дивата изпълнява както най-големите си хитове, така и чисто нови песни от предстоящия си..

публикувано на 27.06.24 в 10:15

Орлин Горанов празнува 50 години "магия" на сцената с турне

Любимецът на няколко поколения, вечният чаровник с кадифен глас Орлин Горанов отбелязва "50 години магия" на сцената с турне. Първият от концертите е тази вечер в Пловдив, следват още пет от големите градове : Шумен (28 юни), Велико Търново (5..

публикувано на 26.06.24 в 10:15