Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен пролетен празник започна в София

Снимка: Facebook/ Ситуационен Център Отворени Врати

Южният парк в София е сцена на Международен пролетен фестивал. Събитието предлага богата музикално-артистична програма с участието на певци, танцови състави и занаятчии, представящи културно-музикалното наследство на четири държави – България, Гърция, Армения и Украйна.

Съорганизатор е Ситуационният център „Отворени врати“, който от началото на войната в Украйна осигурява на украински граждани, пристигащи или вече установили се в България психологическа помощ, съдействие по различни административни въпроси, намирането на ново работно място и образование за техните деца.

„На сцената на фестивала днес ще се изявят някои от хората, пристигнали в България, които  изпълнят украински песни. Ще има специален конкурс за децата, който ще проверява техните знания за България и Украйна. Хората, които са в България и са намерили помощ и подкрепа през ситуационния център имат най-различни професии, но на фестивала присъстват само тези, свързали живота си със сцената – артисти и музиканти.  В неделя предстои да се състоят ателиета за рисуване в специфичен украински стил“ – разказва пред Радио България Йоана Бещюк от ситуационния център.

Петък (5.05) е денят, посветен на Гърция, а навръх 6 май е и българският ден с участието на Фолклорен ансамбъл „Шевица“, проекта „Фолкустикс“ и други. Последният ден на фестивала - 7 май -  е посветен на Армения.


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Румен Радев пожела единство на църквата и духовен възход на българския народ

“ Вярващите се нуждаят от единство на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ ”, каза пред журналисти президентът Румен Радев преди интронизацията на новоизбрания български патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:45
Видински митрополит Даниил

Даниил e новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх. Той беше избран с 69 гласа срещу 66 за врачанския митрополит Григорий. Бяха пуснати и три недействителни бюлетини. Благодатта на Светия Дух е в единението, чистотата на вярата и..

публикувано на 30.06.24 в 13:04
Росен Желязков

Росен Желязков е вероятният кандидат за премиер на ГЕРБ-СДС

Бившият председател на Народното събрание Росен Желязков вероятно ще получи утре от президента Румен Радев първия мандат за съставяне на кабинет, предположи пред БНР депутатът от ГЕРБ-СДС Любен Дилов. Той добави, че се позовава на “ заявления ” на..

публикувано на 30.06.24 в 12:30