Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български евродепутат не е допуснат в Република Северна Македония

Андрей Ковачев
Снимка: БГНЕС

Евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, председателят на Фондация  "Българска памет” Милен Врабевски и още трима души не са допуснати на територията на Република Северна Македония. По случай Гергьовден те е трябвало да участват в заупокойна панихида в памет на загиналите в битките за национално обединение български воини в Ново село, Струмица.

Събитието се организира от години от посолството на България в Скопие, Генералното консулство на България в Битоля и Фондация “Българска памет” на българското военно гробище в Ново село.

В своя позиция от българското Министерство на външните работи изразиха силно разочарование от решението на властите в РСМ "да предприемат действия, с които да помрачат тържественото отбелязване на 6 май Гергьовден, като отказаха да допуснат на своя територия българския депутат в Европейския парламент и говорител на групата на Европейската народна партия по въпросите на разширяването д-р Андрей Ковачев, председателя на “Българска памет” д-р Милен Врабевски и още трима български граждани".

Въпреки всичко събитието се е състояло. За първа година то е включвало съвместно богослужение между двете православни църкви, на което са присъствали представители на военно-дипломатическия корпус в Северна Македония и ученици от България. 


Българското военно гробище в Ново село е едно от 471 български военни гробища на територията на РСМ, което преди години е възстановено със средства на “Българска памет”.

От Външното ни ведомство посочват, че недоумение пораждат основанията за отказа - издадена забрана за влизане в Северна Македония.

Във връзка с днешния безпрецедентен инцидент, МВнР подчертава, че заявените претенции за европейска интеграция на Северна Македония изискват най-малкото преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции. "Българската страна ще постави официално въпроса пред властите в Северна Македония и пред международните ни партньори, тъй като развития от подобен характер оказват негативно влияние върху добросъседските отношения и усилията на българската страна, насочени към възстановяване на доверието и създаване на положителен климат за развитие на двустранните отношения", се посочва в позицията на МВнР.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Основен ремонт на "Дунав мост 1" на границата с Румъния започва през юли

Планираният двугодишен основен ремонт на "Дунав мост 1" се очаква през юли, съобщиха от Министерството на туризма. Първоначалните намерения са били той да започне през есента, след летния туристически сезон, но заради критичното състояние на..

публикувано на 18.06.24 в 10:40

Повечето млади хора вече виждат развитието си НЕ в чужбина, а в България

Отчетливо мнозинство от младите у нас – 89%, виждат развитието си през следващите пет години не в чужбина, а в България, сочи ново изследване на агенция за анализ на потребителното мнение JTN и платформата Bulgaria Wants You . Задълбочава се и..

публикувано на 18.06.24 в 10:15

И български полицаи ще следят за сигурността на Олимпиадата в Париж

Български полицаи ще заминат за Франция, за да подпомогнат френските си колеги в работата по гарантиране на сигурността на летните Олимпийски и Параолимпийски игри през юли и август 2024 г. В контекста на подготовката на мащабното събитие..

публикувано на 18.06.24 в 08:05