Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Продължават атаките на Украйна по Крим

Пожар в склад за горива в Севастопол след предполагаема украинска атака с дрон, 29 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украйна е изпратила над 10 дрона, за да поразят цели на Кримския полуостров, който Русия й отне през 2014 г. Според руските социални мрежи системите за противовъздушна отбрана са отблъснали атаките. По предварителна информация няма пострадали. Според украински канали в Телеграм, взривове е имало в Севастопол и Саки, където Русия има военни бази, както и на няколко други места в Крим. Атаките по руски цели в Крим, главно с дронове, зачестиха през последните две седмици. Украйна, без да потвърждава каквато и да било своя роля в тях, твърди, че разрушаването на инфраструктура е подготовка за нейната планирана сухопътна офанзива, отбелязва Ройтерс.
В същото време в Twitter основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че около 95% от територията на Бахмут е под руски контрол, но силите му ще се изтеглят оттам на 10 май заради липса на боеприпаси.
Съседната на Украйна Румъния промени условията за предоставяне на помощ на украинските бежанци. По информация на Радио Румъния от 1 май правителството ще предоставя без условия помощ на бежанците за един месец, а в следващите три месеца те ще трябва да си намерят работа. От петия месец те ще могат да се възползват от подкрепата на румънската държава, само ако са си намерили работа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мащабен форум на Google в София

В София днес ще се проведе мащабен форум на технологичния гигант Google, който ще бъде открит от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков, съобщиха от Министерството на образованието и науката. За участие в събитието в страната ни..

публикувано на 16.05.24 в 07:10

България днес - 15 май 2024 г.

Физическото и психично здраве на хората през целия им жизнен цикъл, е фокусът на тазгодишната Европейската седмица на общественото здраве. Мотото на инициативата тази година е "Здравето е политически избор" и в "България днес" тръгваме по следите на..

публикувано на 15.05.24 в 19:00
Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35