Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани ще отбележат Деня на Европа с триизмерно мапинг шоу "Заедно"

Снимка: europarl.europa.eu

Денят на Европа ще бъде отбелязан тази вечер с триизмерно видео мапинг шоу "Заедно" върху фасадата на Регионалния исторически музей в София. Главен герой в него ще бъдат зрителите, призовани да повярват в собствените си сили и да използват своя потенциал. В ролята на разказвач пък ще влезе изкуственият интелект – той ще изтъкне ролята на човека и значението на общочовешките ценности. По време на шоуто ще се редуват проекции на български и на английски език, които ще започнат в 21,15 ч. и ще продължат до полунощ. "Заедно" ще бъде излъчвано на живо във фейсбук страницата и YouTube канала на Европейския парламент в България.

По-рано днес президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемония, на която ще бъде издигнато знамето на Европейския съюз пред президентската институция. Двамата ще поднесат цветя пред Паметника на незнайния воин в София по повод 78-ата годишнина от победата над нацизма във Втората световна война. Държавният глава ще приеме и почетния караул на Националната гвардейска част.

В Деня на Европа Асоциацията за развитие на българския спорт за втора поредна година организира спортен празник за най-малките. Деца до 7-годишна възраст ще играят зумба и спортни игри, както и ще се запознаят с приложение за виртуална реалност, показващо по интерактивен начин голямото семейство на Европейския съюз. Събитието е подкрепено от няколко неделни училища към православни храмове, тетрална компания и Асоциацията на боледуващите от алергични и белодробни заболявания, както и доброволци от столични училища и от Националната спортна академия.

Всички областни центрове са подготвили празнична програма за Деня на Европа, която на много места ще завърши с концерти. В Русе под палката на големия диригент Емил Табаков ще прозвучи Деветата симфония на Бетовен, част от която е европейският химн "Ода на радостта". Във Варна ще бъде изнесен концерт-спектакъл "Традиции в ритъм и творчество", а в Шумен ще се състои концертът "Нощ на европейската и световната музика" на Градския духов оркестър "Михаил Биков".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15