Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Председателят на Еврокомисията е на посещение в Киев за 9 май

Снимка: Twitter @Ursula von der Leyen

В първите часове на 9 май Русия изстреля 15 ракети срещу Киев, които са били свалени, съобщи в Telegram кметът на украинската столица Виталий Кличко. Общо срещу Украйна са били изстреляни 25 ракети, от които са свалени 23 съобщи също в Telegram и украинският главнокомандващ ген. Валерий Залужни.
В Деня на Европа продължават военните действия в Украйна. Украинският президент Володимир Зеленски сравни борбата срещу Русия сега с тази срещу нацистка Германия през Втората световна война и заяви, че Русия ще бъде победена, така както е станало с нацисткия райх. Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен пристигна на визита в Киев на 9 май. "Хубаво е да се върна в Киев. Където ценностите, на които държим, се защитават всеки ден. Така че е изключително подходящо място за празнуване на Деня на Европа", написа в Twitter фон дер Лайен.
Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон заяви пред Европарламента, че е възможно като крайна мярка военните предприятия в страните членки да бъдат задължени да преориентират производството си за нуждите на Европа и Украйна. "Ние насърчаваме предприятията да го направят, разбира се, доброволно, но също така се подсигуряваме със задължителни действия като крайна мярка", каза Бретон. Той добави, че вече е посетил 15 военни предприятия в 13 страни, сред които и България, за да види техния капацитет и от какво се нуждаят, за да увеличат и ускорят производството си.
Частите на НАТО за еър полисинг бяха поставени в повишена готовност, след като в петък руски изтребител „прехвана“ и е прелетял в опасна близост до полски патрулен самолет над Черно море край Румъния, съобщи REUTERS. Полският L-410 е извършвал патрулен полет за европейската гранична служба ФРОНТЕКС в международното въздушно пространство източно от Румъния, когато според полските гранични власти руският изтребител на три пъти се приближил опасно близо и прелетял точно пред него на разстояние "около 5 метра". В резултат екипажът на патрулния самолет временно е изгубил управление.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя, но с превалявания

В неделя ще бъде предимно слънчево, но следобед и вечерта на места главно в планинските и източните райони ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Градушки се очакват в планинските райони на Западна и Централна България. Вятърът временно ще се..

публикувано на 01.06.24 в 18:30
Петър Стоянов (вляво)

Ще бъде непростим грях, ако не внедрим в общобългарската памет спомена за “Белене”

“ В България има още много други лагери и затвори, “Белене” обаче се превърна в синоним на комунистическата репресия и комунистическата жестокост, която в много голяма степен беше безсмислена .” С тези думи президентът Петър Стоянов (1997-2002 г.) се..

публикувано на 01.06.24 в 16:37
Калин Стоянов

Най-много опити за купуване на гласове има в София и Бургас

Сто осемдесет и шест сигнала за купуване на гласове са постъпили до днес в МВР, съобщи служебният вътрешен министър Калин Стоянов. От образуваните 74 досъдебни производства става ясно, че най-много опити за изборни злоупотреби са регистрирани в..

публикувано на 01.06.24 в 15:44