Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"В клетка от стъкло" – български ултрамаратонец с уникален социален експеримент

15 дни, един мъж, затворен сам с времето…

Снимка: БТА

Вече 10-ти ден ултрамаратонецът със световна популярност Краси Георгиев живее в самоизолация в стъклена клетка в центъра на София. Тя е символ на дигиталната клетка, в която съвременният човек поставя сам себе си, ставайки подвластен на социалните мрежи. Уникалният социален експеримент има за цел да изследва промените, които предизвиква изолацията у съвременния човек на психологическо и физическо ниво. И както при много от предизвикателствата, които прави пред себе си маратонецът, и този път има благотворителна цел – събиране на средства за "Превенция на зависимостите". Проектът има за цел да осъществи ранна превенция във възрастовите групи 11-14 г. и 14-18 г., които са най-уязвими към зависимости.

"Този път събираме пари за хора, които са изключителни - занимаваме се с превенция на всякакви зависимости, като се започне от дигиталните. Знаете, дигиталните зависимости при малките, но и не само при тях- всеки е зависим от някаква социална мрежа, а оттам те прерастват към хазарт, наркомании и т.н. Аз съм минал през доста тежки неща и знам какво е човек да е зависим от нещо. И затова този път реших, че това е кауза, на която си заслужава да обърнем внимание" – каза Краси Георгиев в телевизионно интервю преди да влезе в стъклената клетка, където живее от повече от седмица.


Същността на социалния експеримент "В клетка от стъкло"

В рамките на 15 дни Краси Георгиев се поставя доброволно в пълна социална изолация, но същевременно е пред погледа на цялото общество. Три от стените на контейнера, оборудван единствено с пътека за бягане и матрак, са напълно прозрачни. Малка зона от него, предназначена за естествени нужди, остава закрита. Конструкцията е на височина два метра и половина от земята и е поставена на едно от най-оживените места в София - пред НДК. Сам със себе си и времето в центъра на столицата, Краси вижда всичко, случващо се около него, но не може да осъществява вербален контакт с никого. Само веднъж на денонощие, за половин час влиза в контакт с аудиторията за сесия с въпроси, отговори и поставяне на допълнителни предизвикателства към него. В клетката отпразнува дори своя рожден ден, като десетки софиянци го поздравиха с транспаранти, балони и окуражителни послания в социалните мрежи.

Екип от водещи специалисти следи отблизо физическото и психическото състояние на ултрамаратонеца, като впоследствие ще направят анализ на данните преди, по време и след изолацията.

На този етап кръвните показатели на Краси отчитат, че той е под голям стрес, но наблюдаващите го психолози смятат, че дискомфортът в състоянието му е временен.

"Абсолютният дискомфорт на изолация, че уж вижда всичко и е в живота, а той не е, както всеки един от нас прави и се самонаказва по този начин. Това е каузата, към която се стремим – да привлечем внимание, да се наберат средства за превенция срещу зависимости", напомни Албена Ненкова от екипа на маратонеца пред БНР– Радио София.

Краси Георгиев се впусна в предизвикателството без предварителни очаквания и с думите: "Не обичам да съм затворен, но се надявам главата ми да издържи".

"Човек трябва да се предизвиква, защото животът е миг, който минава покрай нас и ако не правим интересни неща, които ни харесват, защо живеем. Знаете, аз правя всичко за благотворителност и ако мога да помогна на някого с това, което правя, защо не" – мотивира се Краси Георгиев.

Вижте още:

Съставил: Елена Каркаланова

Снимки: БТА

По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28