Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вокална група „Радиодеца“ ни пренася в детството с концерт

Предстои им пътуване до Франция, където ще представят България в Международния фестивал на изкуствата в долината на Лоара

Снимка: архив

Най-малките в БНР – Вокална група "Радиодеца" с диригент Илина Тодорова – за пореден път излизат на сцената на емблематичното ни Първо студио на 18 май от 19.00 ч., за да ни представят музика от български и световни детски филми. Този път с тях ще бъдат и музикантите от Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев, както и актьорът Симеон Владов. Концертът се казва "Филмите на детството" и е чакан много време – планиран е още преди пандемията. Илина Тодорова разказва:

"Това е проект, който сме правили и преди, но тогава не успяхме да покрием цялата програма. А сега в изпълнение на нашите деца ще прозвучат всички песни от този концерт. Първо, те са български песни от детски филми, и след това са песни от известни световни анимационни филми, като мога да загатна за "Цар Лъв", "Търсенето на Немо", "Книга за джунглата“ – все любими на децата. И българските също – ние искаме да припомним за тези филми, с които са израсли поколения, като "Таралежите се раждат без бодли", "Изпити по никое време", "Фильо и Макензен",  "Неочаквана ваканция"… Филмите са създадени 70-те, 80-те години, но песните са много красиви, с хубава мелодика. Самите песни са уникални, те могат да съществуват и извън филма и мисля, че го доказват толкова години."

На концерта, преди всяко изпълнение ще има история, свързана с песента – кога и от кого е създадена, какво разказва самият филмов сюжет. Повечето от българските мелодии са на композитора Петър Ступел, с което изпълнителите отбелязват 100 години от рождението му. В края на концерта са подготвили една изненада – завършват с песен на Вили Казасян, с което искат да отдадат почит на създателя на Биг бенда на БНР. Аранжиментите са дело на цяло съзвездие: Александър Бръзицов, Любомир Денев, Любомир Денев - син, Руслан Карагьозов, Георги Красимиров – Герасим.

Дни след концерта, "Радиодеца"-та се изправят пред още едно предизвикателство - заминават за френския град Льош, където от 21 до 26 май ще представят България в Международния фестивал на изкуствата в долината на Лоара. Там имат вече четири успешни участия, дори по време на пандемията са се включили няколко пъти онлайн. Сега събитията на живо са възстановени и малките ни певци ще се срещнат със свои приятели от Мексико, Йордания, Виетнам, Италия… Програмата, с която нашите "Радиодеца" ще се представят пред тях, включва и две от песните, които ще пеят на концерта в Първо студио на БНР на 18 май. Според диригента на вокалната група Илина Тодорова, участието на децата в този форум е изключително полезно:

Илина Тодорова

"Искам да видят всички хора, които са там, че има едни прекрасни български деца, талантливи, които пеят хубаво, говорят езици… В същото време те пък общуват чрез изкуствата – дали чрез танц, дали чрез някаква игра, има и други музикални изпълнения, някои свирят на инструменти, преди четири години имаше и хор от Съединените щати… Наистина е интересно. И това е нещо много ценно, което им дава един импулс и мисля, че ги променя към добро."

За да представят България, малките ни певци са подготвили видео с дрон над Белоградчишките скали. Традиционно гостуват и в един от класовете на престижното международно училище "Сент Дени", където учат деца от цял свят – САЩ, Южна Корея, Казахстан и др. Тогава учениците задават въпроси на нашите деца за страната им и изработват от хартия националния флаг на държавата, която гостува.

"Най-интересното е, че една година имаше клас, трети или четвърти, и децата бяха облечени в такива дрехи – в бяло, зелено и червено. Изключително приятно – да отидеш някъде на другия край на Европа и да видиш едни малки деца, които с нетърпение очакват да им разкажеш нещо."

Нашите "Радиодеца"отговарят на въпросите за България, пеят химна, разказват какво е съдържанието на текста на песните, които изпълняват – децата общуват и по този начин всеки от тях е един малък посланик на българската култура.

Във видеото можете да чуете някои от песните в продукцията „Филмите от детството“, с главни действащи герои вокална група „Радиодеца“ и Биг бенда на БНР, с диригенти Илина Тодорова и Антони Дончев.

Снимки: архив, БНР, Ани Петрова
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15