Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът Диана Ковачева препоръчва промяна в критериите за вдовишка добавка към пенсията

Снимка: БТА

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до служебния социален министър Лазар Лазаров във връзка с критериите за отпускане на добавка от пенсията на починал съпруг или съпруга, според който преживелият трябва да е в граждански брак с починалия си партньор – чл. 84 от Кодекса за социално осигуряване. Поводът за препоръката са зачестилите жалби от засегнати граждани, които са живели на семейни начала. Ковачева подчертава, че на практика липсва механизъм за адекватна подкрепа от държавата към такива хора. Като аргумент за промяна на критериите Ковачева посочва, че броят на възрастните, които късно си намират партньор, за да изживеят старините си и взаимно да си помагат, без да сключват граждански брак, е значителен. На практика обаче тази форма не е законодателно регламентирана в Семейния кодекс, въпреки че в различни закони е дадена легална дефиниция на това понятие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Езикът на европейското право е в основата на най-старата специализирана магистърска програма в България

В разгара на тазгодишната кандидат студентска кампания сякаш риторичен звучи въпросът - коя ще бъде най-желаната специалност в Софийския университет "Св. Климент Охридски". За последните четири години безапелационен избор номер едно в желанията на..

публикувано на 11.06.24 в 10:40

Гражданите гласуваха против добива на злато край София

96,82% от гласувалите на проведения референдум в община Божурище се обявиха против извършването на проучвателни дейности и добиването на злато в местността "Златуша", съобщи Общинската избирателна комисия. Гласували са 4024 души от 6815 имащи..

публикувано на 11.06.24 в 09:57

Жълт код за опасни горещини е подаден в цялата страна

Във вторник,11 юни, ще е предимно слънчево. След обяд над планините ще има заоблачавания с изолирани валежи. Минималните температури ще са между 17 и 23°, в София 18°. Максималните ще са от 33 до 39°, в столицата 33°.  По Черноморието  ще е..

публикувано на 10.06.24 в 19:35