Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извикаха в парламента главния прокурор и неговите заместници

Снимка: БТА

Във вторник главният прокурор Иван Гешев ще внесе във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване от длъжност на своя заместник Борислав Сарафов. Председателят на съвета Боян Магдалинчев каза пред БНТ, че Гешев е получил предложението за неговото предсрочно освобождаване, внесено от шестима парламентарно избрани членове на съвета. Тече 7-дневен срок, в който главният обвинител може да направи възражения и да посочи доказателства.

Работата на прокуратурата не е да говори пред медиите и да дава квалификации на народните представители, а да ръководи разследвания и да повдига обвинения, се казва в съобщение на коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" по повод скандалите в прокуратурата. Те извикаха за изслушване в парламента Гешев и неговите заместници Борислав Сарафов и Ясен Тодоров.

Гешев и Сарафов могат да бъдат разследвани за престъпления, каза пред "Нова телевизия правосъдния министър Крум Зарков. Според него, ако в спешен порядък депутатите приемат механизма за разследване на главния прокурор, той може да се приложи веднага.

Вижте още:

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Застудяване ще доведе бурен вятър и дъжд

В неделя през страната ще премине студен атмосферен фронт. Още сутринта облачността от запад-северозапад ще започне бързо да се увеличава и ще завали дъжд, а по-късно валежите ще обхванат Централна и Източна България. Вятърът от северозапад ще се..

публикувано на 28.09.24 в 18:30

България е начело в европейска класация за добро здраве и дълъг живот

Българите живеят по-дълго и в по-добро здраве в сравнение с повечето граждани на Европейския съюз, показват данните на Евростат. Страната ни изпреварва с над 4 години средните нива в ЕС на фона на най-ниската очаквана продължителност на живота и дълго..

публикувано на 28.09.24 в 12:54

Кабинетът предвиди 6,2 млн. лв. за превенция на домашното насилие

Служебното правителство прие Национална програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024-2026 г., съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Над 6,2 млн. лв. ще струват на държавата предвидените мерки. Най-много средства ще бъдат..

публикувано на 28.09.24 в 10:55