Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От векове в източната част на Белене живеят западни католици, а в западната – източноправославни

Отец Паоло Кортези води неделната литургия в храма „Рождение на Блажена Дева Мария“
Снимка: Венета Николова

Белене е малък град на брега на Дунав, свързван в представите ни най-вече с концлагера на отсрещния остров Персин, където, без съд и присъда, са били заточвани и изтезавани враговете на комунистическия режим. Но за католическите общности градът е свято място, защото именно тук е роден и кръщаван епископ Евгений Босилков, екзекутиран от комунистите в скалъпен процес през 1952 г. и по-късно обявен за светец от папа Йоан Павел II. В града има паметник на папата, а в местния храм "Рождение на Блажена Дева Мария" е обособено светилище с късче от мощите на епископ Босилков, което привлича вярващи от страната и чужбина.

В наши дни църквата е душата и сърцето на католическите общности в Северна България, благодарение на енорийския свещеник Паоло Кортези.

Той е италианец, родом от Бергамо. Преди да бъде изпратен в Българя, служи като помощник енорийски свещеник в Милано. В Белене пристига през есента на 2010 година. Научава с лекота българския и много бързо успява да спечели доверието и любовта на своето паство. "Тук съм от 12 години и мога да получа двойно гражданство!" – шегува се Паоло Кортези. Отецът с удоволствие посреща гостите на църквата. От него научаваме, че е издигната през 1860 г. върху основите на по-стар храм, който пък е бил построен с камъни от близката римска крепост.


"Северна България е мястото с най-многобройното население в страната, изповядващо християнската вяра по западен образец, т.е. католицизма" - казва отец Кортези и добавя:

"На юг е град Раковски – там е "гнездото". Тук, на Север е Белене и някои села около Белене. Началото е поставено през 1605 - 1606 г. , когато пристигат от Чипровци, Бяла Слатина и Монтана мисионери францисканци. Те са кръстили местните хора като католици. И оттогава, вече 400 години, тук е най-голямата общност на католици. Сега сме около 2-3 хиляди и то само в Белене! В село Ореш наблизо всички са католици, към хиляда души. Има и в селата Малчика, Драгомирово, Трънчовица – в целия район около Белене. Градът е на брега на Дунав и е много стар. И през вековете в източната му част са живеели католиците, а на Запад – православните. Получава се така, че западни беленчани са православни християни, а източните - са западни католици", казва отецът.

Въпреки това, в Белене е имало и смесени бракове. "Нашите булки са се кръщавали в православната вяра, за да встъпят в такъв брак" – твърди отец Кортези.

Светилището на Евгений Босилков в храма

Църквите в града са три – две католически и една православна. И до ден днешен двете общности нямат нищо против напролет по два пъти да празнуват Връбница и Великден и заедно да боядисват яйца. За разлика от повечето православни храмове, католическата църква в Белене е по всяко време отключена за външни посетители. Хората идват за глътка духовност, а и да си поговорят със свещеника.

Преди няколко години отец Кортези вложи много усилия за изграждането на Парк-мемориал на мястото на бившия концлагер на остров Персин. Но проектът бе замразен заради политически разногласия. В "Рождение на Блажена Дева Мария" обаче, е отредено специално място на жертвите на комунизма. На входа на храма има параклис на мъчениците на XX-XХI век, убити заради своята вяра:

Параклисът с мъчениците

"Тук, в параклиса със свещи, сме сложили тези плакати на мъченици от последните години. Католици, православни, арменци, протестанти – това са християнски мъченици от целия свят. Защото не само комунисти са убивали хора! За съжаление имаме много мъченици навсякъде. Някои са от последните години, убити от джихадистите в Турция, Сирия, Египет, имаме и от Южна Америка"- казва в заключение отец Паоло Кортези.

Още за католиците в България:

Снимки: Венета Николова
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Националният парк-музей „Самуилова крепост”

Районът на град Петрич, където историята оживява

Петрич е разположен живописно в полите на едни от най-красивите и все още незасегнати от туризма планини – Огражден и Беласица. Районът около югозападния град е обитаван от дълбока древност, за което свидетелстват редица археологически находки, а през..

публикувано на 08.05.24 в 11:50

Рота 4093 – български емигранти създават специална военна единица отвъд Желязната завеса

Българската национална доброволческа рота 4093, като част от състава на Американските въоръжени сили в Западна Германия, се създава на 20 октомври 1951 година. Това не е лесен процес, но показва, че има немалък брой наши сънародници, които не са..

публикувано на 06.05.24 в 06:30

Възкресение Христово преобръща представите за живота и смъртта

Очакван с трепет и отбелязван с голяма тържественост, Великден е венецът на Христовото учение . За християните той е сбъднатото обещание за победата над мрака и безсмъртието на човешката душа . С надеждата за спасение от преходното и..

публикувано на 04.05.24 в 15:20