Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От векове в източната част на Белене живеят западни католици, а в западната – източноправославни

Отец Паоло Кортези води неделната литургия в храма „Рождение на Блажена Дева Мария“
Снимка: Венета Николова

Белене е малък град на брега на Дунав, свързван в представите ни най-вече с концлагера на отсрещния остров Персин, където, без съд и присъда, са били заточвани и изтезавани враговете на комунистическия режим. Но за католическите общности градът е свято място, защото именно тук е роден и кръщаван епископ Евгений Босилков, екзекутиран от комунистите в скалъпен процес през 1952 г. и по-късно обявен за светец от папа Йоан Павел II. В града има паметник на папата, а в местния храм "Рождение на Блажена Дева Мария" е обособено светилище с късче от мощите на епископ Босилков, което привлича вярващи от страната и чужбина.

В наши дни църквата е душата и сърцето на католическите общности в Северна България, благодарение на енорийския свещеник Паоло Кортези.

Той е италианец, родом от Бергамо. Преди да бъде изпратен в Българя, служи като помощник енорийски свещеник в Милано. В Белене пристига през есента на 2010 година. Научава с лекота българския и много бързо успява да спечели доверието и любовта на своето паство. "Тук съм от 12 години и мога да получа двойно гражданство!" – шегува се Паоло Кортези. Отецът с удоволствие посреща гостите на църквата. От него научаваме, че е издигната през 1860 г. върху основите на по-стар храм, който пък е бил построен с камъни от близката римска крепост.


"Северна България е мястото с най-многобройното население в страната, изповядващо християнската вяра по западен образец, т.е. католицизма" - казва отец Кортези и добавя:

"На юг е град Раковски – там е "гнездото". Тук, на Север е Белене и някои села около Белене. Началото е поставено през 1605 - 1606 г. , когато пристигат от Чипровци, Бяла Слатина и Монтана мисионери францисканци. Те са кръстили местните хора като католици. И оттогава, вече 400 години, тук е най-голямата общност на католици. Сега сме около 2-3 хиляди и то само в Белене! В село Ореш наблизо всички са католици, към хиляда души. Има и в селата Малчика, Драгомирово, Трънчовица – в целия район около Белене. Градът е на брега на Дунав и е много стар. И през вековете в източната му част са живеели католиците, а на Запад – православните. Получава се така, че западни беленчани са православни християни, а източните - са западни католици", казва отецът.

Въпреки това, в Белене е имало и смесени бракове. "Нашите булки са се кръщавали в православната вяра, за да встъпят в такъв брак" – твърди отец Кортези.

Светилището на Евгений Босилков в храма

Църквите в града са три – две католически и една православна. И до ден днешен двете общности нямат нищо против напролет по два пъти да празнуват Връбница и Великден и заедно да боядисват яйца. За разлика от повечето православни храмове, католическата църква в Белене е по всяко време отключена за външни посетители. Хората идват за глътка духовност, а и да си поговорят със свещеника.

Преди няколко години отец Кортези вложи много усилия за изграждането на Парк-мемориал на мястото на бившия концлагер на остров Персин. Но проектът бе замразен заради политически разногласия. В "Рождение на Блажена Дева Мария" обаче, е отредено специално място на жертвите на комунизма. На входа на храма има параклис на мъчениците на XX-XХI век, убити заради своята вяра:

Параклисът с мъчениците

"Тук, в параклиса със свещи, сме сложили тези плакати на мъченици от последните години. Католици, православни, арменци, протестанти – това са християнски мъченици от целия свят. Защото не само комунисти са убивали хора! За съжаление имаме много мъченици навсякъде. Някои са от последните години, убити от джихадистите в Турция, Сирия, Египет, имаме и от Южна Америка"- казва в заключение отец Паоло Кортези.

Още за католиците в България:

Снимки: Венета Николова
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Отец Александър Чъкърък

Създаденото от отец Александър Чъкърък в Одрин дава своите плодове

Непосредствено преди избухването на Балканската война 1912-1913 г., българите в района на Одринска Тракия наброявали 410 724 души, по информация на тогавашното Министерство на външните работи на България. С превземането на Одринската крепост на 26..

публикувано на 27.03.24 в 13:05

В България 26 март е Ден на Тракия

26 март е Денят на Тракия – така датата е вписана в официалния български календар през 2006 г., но се чества десетилетия назад във времето. На тази дата през 1913 г. българската армия покорява считаната тогава за "непревземаема" Одринска крепост...

публикувано на 26.03.24 в 13:10

Християнският Ден на майката е Благовещение

Всяка година, на 25 март, Църквата чества един от най-светлите си празници – Благовещение. Белязан от благата вест за непорочното зачатие, той олицетворява безкрайната Божия милост към хората и най-вече към жената – майка, благословена да носи новия..

публикувано на 25.03.24 в 04:30