Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е домакин на петия Велик събор на Асоциацията на българите по света

Младен Станев
Снимка: БТА

Петият Велик събор (Общо събрание) на Асоциацията на българите по света ще се проведе на 20 и 21 май във Варна. Това съобщи БТА, позовавайки се на председателя на организацията Младен Станев. Очаква се във форума да се включат наши сънародници от Украйна, Молдова, Кипър, Гърция и др. Участниците ще отчетат свършеното от асоциацията за 5 години и ще изберат нов председател. Очаква се те да приемат и декларация до държавните органи за нуждата от приемане на Стратегия на страната ни за българите в чужбина през следващите 30 години.

Първият Велик събор на българите по света се проведе през 2008 г. във Варна. На форума присъстваха делегати от 28 държави. Тогава беше учредена Асоциацията на българите по света и беше избран Световен парламент на българите, който заседава ежегодно във Варна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Facebook / Rostislav Stoyanov Nenov

Николай Тодоров представи Black Sea Paella на световна надпревара във Валенсия

За първи път България беше представена в Световното състезание за приготвяне на Paella във Валенсия – World Paella Day. Николай Тодоров-Ник заедно с Ростислав Ненов остави трайна следа в историята на надпреварата, като представи авторската си рецепта за..

публикувано на 22.09.24 в 11:23

Българите от "Гайтани" ще играят хоро на Румънския фестивал в Колорадо

Българската танцова група "Гайтани" от град Денвър, САЩ, поставя началото на новия творчески сезон с участието си в 26-ото издание на Румънския фестивал в Колорадо (Belmar Plaza, 439 S Teller St, Lakewood, CO  80226). "Първата ни есенна изява ще бъде на..

публикувано на 21.09.24 в 08:30

В Босилеград искат местни подготвени българи да влязат в СИК

По-подготвени хора да бъдат изпратени за секционната избирателна комисия (СИК) за вота на 27 октомври, настояват от Културно-информационния център на българите в Босилеград. Съставът на СИК в сръбския град се определя от посолството в Белград и..

публикувано на 20.09.24 в 11:46