Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България празнува по целия свят своето слово, просвета и култура. България празнува България

Снимка: Училище по български език „Св. св. Кирил и Методий“ във Валядолид

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК

Иван Вазов

Език свещен на моите деди

език на мъки, стонове вековни,

език на тая, дето ни роди

за радост не - за ядове отровни.

Език прекрасен, кой те не руга (само за българската страница)
и кой те пощади от хули гадки?
Вслушал ли се е някой досега
в мелодьята на твойте звуци сладки?

Разбра ли някой колко хубост, мощ
се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
от руйни тонове какъв разкош,
какъв размах и изразитост жива?

Не, ти падна под общия позор,
охулен, опетнен със думи кални:
и чуждите, и нашите, във хор,
отрекоха те, о, език страдални!

Не си можал да въплътиш във теб
създаньята на творческата мисъл!
И не за песен геният ти слеп -
за груб брътвеж те само бил орисал!

Тъй слушам сè, откак съм на света!
Сè туй ругателство ужасно, модно,
сè тоя отзив, низка клевета,
що слетя всичко мило нам и родно.

Ох, аз ще взема черния ти срам
и той ще стане мойто вдъхновенье,
и в светли звукове ще те предам
на бъдещото бодро поколенье;

ох, аз ще те обриша от калта
и в твоя чистий бляск ще те покажа,
и с удара на твойта красота
аз хулниците твои ще накажа.

Езикът – вдъхновение на Вазов, автор на стихотворението "Българският език" е написано в отговор на "модерните" твърдения за грубост и немузикалност на нашия език през 1883 г. в Пловдив.

Само след няколко дни "огънят", изпълващ тези слова на патриарха на българската литература ще завладее всяко българско сърце по целия свят. 24 май, Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е един от най-светлите, обединяващи и истински празници на народа ни. Празник, който ни кара по-силно чувстваме гордост, че сме българи, както пише в социалните мрежи екипът на Българското неделно училище "Св. Климент Охридски" в Лутън, Великобритания. Именно в тези хранилища на българщината сякаш най-силно се усеща този дух отвъд физически и политически граници.

Предстоящите почивни дни ще бъдат нагледен пример как просветата, културата и историята ще обедини редица български общности към светлите бъднини.Преди дни празнична среща по повод 24 май събра българите в Словения. Събитието се проведе по инициатива на групата за български народни танци "Раз-два-три" (известна и като „Хоро банда”) и детската занималня „Бяла спретната къщурка”, с подкрепата на българското посолство в Любляна. На празненството малките българчета от занималнята показаха какво са научили през годината, а временно управляващият българската мисия Рада Горанова им връчи дипломи и осигурени от посолството книги. Словенският хор "Лйеле" изпълни български народни песни, а за финал всички присъстващи се хванаха на българско хоро. 

Тази седмица в галерия "България" на Българския културен институт в Рим откри изложба на художника Николай Янакиев – единственият жив художник, представен със свои картини в галерия "Уфици" във Флоренция, отбелязват от БКИ.

Интересна инициатива се проведе и в канадския град Ванкувър, където възпитаници на местното българско училище "Св. св. Кирил и Методий" отправиха предизвикателство към всички българи да напишат името си на глаголица – първата българска азбука, създадена от Константин-Кирил Философ. На тази азбука са били написани първите преводи на църковна литература, с която светите братя Кирил и Методий и техните ученици са разпространявали християнството в България през IX век, както и първите български книжовни произведения.

По следите на "Красотата на българските букви" тръгнаха и възпитаниците на първото Българско неделно училище в Гърция – "Св. св. Кирил и Методий" в Атина. Проектът е инициатива на преподавателя Мирела Георгиева, ръководител на кръжока по "Изобразително изкуство" в училището, открито през 2004 година.

Целта е до началото на тържеството за Деня на светите братя Кирил и Методий на 21 май да бъде изписан част от химна "Върви, народе възродени" с най-красиви букви. В общобългарското тържество в гръцката столица ще участват още Културно-просветно дружество "Будители" и българските неделни училища "АБВ Учебна академия", "Васил Левски" и БНУ "Паисий Хилендарски".

Тази събота е и съвместното тържество, което подготвят българските училища "Азбука" в Дъблин, Ирландия и Първо българско училище "Иван Вазов" в град Арма, Великобритания. В празничната програма ще участват ученици от фолклорните групи "Български ритми", "Медени звънчета-Арма" и "Весели крачета" към Първо българско училище "Иван Вазов". Подготвено е специално изпращане на първия випуск дванадесетокласници от двете училища.

Парад на буквите да замислили и нашите сънародници от испанския град Валядолид и околностите. Те обещават, че с песни, танци, стихове и театър ще успеят да накарат всеки да се докосне до българската култура. Шествието ще се състои на 20 май от 10:30 часа местно време и ще завърши с празничен концерт на сцената в Кампо Гранде. С думите "Ако се чувствате пазители на корените си, ако искате да научите историята за създаването на кирилицата, заповядайте да почетем заедно светите братя Кирил и Методий" организаторите от асоциацията "Стара планина" за помощ на емигранта и училище "Св. св. Кирил и Методий" приканват всички българи да се присъединят към своя празник.

Тази събота и Българското училище в Краков ще предложи истински празник за българите в Полша. Срещата ще бъде под патронажа на консула на РБ България в Краков, г-н Виеслав Новак.

Една от най-големите български общности се намира отвъд океана в САЩ, където Асоциацията на българските училища провежда конкурс за най-красива ръчно изработена картичка с ръкописен поздрав за 24 май. Инициативата е част от проекта "Заедно на пролетните празници", крайният срок о 22:00 часа местно време на 21 май. Всяко българско училище зад граница може да кандидатства до края на съботния ден с до 5 броя снимки, на които трябва да бъде посочено името и възрастта на детето, направило картичката. В Чикаго големият български футболист Христо Стоичков ще вземе участие във втория Парад на България, тази неделя – 21 май, който се организира от Генералното Консулство на България в града. Футболистът ще награди участниците в Хайдушките игри, които са част от програмата. В предишни издания на игрите мъжете хвърляха тежък камък, целиха с нож и дърпаха въже. Не е ясно какви ще са предизвикателствата, които организаторите са подготвили тази година, но със сигурност ще предложат много забавление и полъх от минали времена. След надпреварата ще бъде определен войводата на българската общност в Чикаго. Специален гост на Парада ще бъде и певицата Мария Илиева. Големите звезди в програмата, разбира се, ще бъдат децата от българските училища и всички фолклорни състави от града на Ветровете и околностите.

Българската Асоциация в Невада също организира ежегоден събор в Bruce Trent Park тази неделя от 14 часа местно време.

Местата, участниците и тържествата със сигурност ще бъдат много повече от тези, на които се спряхме. Факт, който може само да ни радва, нас българите. Още повече, когато и поводът е нашият език, култура и самобитност.

Честит празник, скъпи сънародници!

Съставила: Весела Кръстева

Снимки: Facebook/kliment.ohridski.luton, Посолство на България в Словения, Facebook/IstitutoBulgaroDiCultura, Facebook/BG School Vancouver, Facebook/BNUKiriliMetodii, Facebook/bgschoolie, Facebook/doragabekrakow, Facebook/bulgariansocietyofnevada

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На форум във Великобритания български неделни училища обменяха добри практики

Ролята на езика за съхраняване на националното самосъзнание в чужбина, теорията и практиката в урока по български език беше акцент на форум във Великобритания, посветен на сътрудничеството между държавните институции, неправителствените..

публикувано на 14.05.24 в 16:16

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27