Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Механизмът за разследване на главния прокурор е приет на първо четене

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене механизма за разследване на главния прокурор, внесен от Министерския съвет. Законопроектът беше приет със 191 гласа "за", нито един "против", а 33 депутати от "Възраждане" гласуваха "въздържал се". В законопроекта се предлага въвеждането на длъжността разследващ прокурор, който да може да проверява главния прокурор и неговите заместници. Разследващият прокурор ще може да бъде наказателен съдия, който ще бъде временно преназначен на тази длъжност. Той ще трябва да има минимум 12 години стаж и поне 7 години опит с наказателни дела. "Този закон на второ гласуване трябва да бъде гласуван така, както е внесен от Министерски съвет, за да е ясно, че това е законопроектът правосъдния министър Крум Зарков и той носи абсолютно пълна отговорност за този текст", коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предводител на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00

Трети мост над Дунав и фериботът Русе-Гюргево са ключови проекти за региона

България има изключително важна роля за свързаността на няколко региона. Страната ни е кръстопът между Балканския полуостров, Източното Средиземноморие и Черно море. Това заяви заместник-министърът на транспорта Анна Натова на среща с Матю Бойс,..

публикувано на 28.06.24 в 17:28

Авангардни сортове череши показват на Празника на черешата в Кюстендил

С приготвянето на 1500 сладоледа с черешов сироп тази вечер на площад "Велбъжд" в Кюстендил започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни, предаде кореспондентът на БНР в града Кирил Фалин. Специално за събитието, което по..

публикувано на 28.06.24 в 16:45