Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Иван Юруков представя в Лондон режисьорския си дебют "До последния каприз"

Музиката отдавна е съществена част от живота на актьора

Снимка: Youtube

Година след своята гала премиера, филмът "До последния каприз" на Иван Юруков ще бъде излъчен в Лондон. Събитието ще се състои на 27 май в Кралското географско дружество от 19:30 часа местно време и ще представлява музикална и филмова вечер с изпълнения на цигуларя Светлин Русев и прожекция на филма "До последния каприз". В допълнение посетителите ще имат възможност и за разговор с носителя на международната награда "Букър" писателя Георги Господинов.

Иван Юруков е започнал работа по филма още през 2016 г. Пандемията отлага представянето му, но това дава възможност за прецизното му довършване. В центъра на историята е виртуозен цигулар от български произход, който отдавна е напуснал България, но се завръща в едно българско село с намерението да достигне съвършенство в изпълнението на 24-те каприза на Паганини. Идеята ни отпраща към агресията, която в съвременното общество лесно се приема за даденост, но и към ролята на изкуството, каква е силата на музиката, каква алтернатива ни дава тя.

"До последния каприз" е режисьорски дебют на актьора Иван Юруков. Той е и съсценарист заедно с Росен Станев. Интересът на Иван Юруков към музиката датира отдавна – преди години е сред основателите на група ТЕРПЕНТИНА, в която влизат Иван Юруков – вокал и китара, Мартин Стоянов - Martist – клавишни и вокал, Николай Димитров - Коки – ударни, Петко Славов – бас и вокал, и Стоян Божкилов – китара. Напоследък актьорът записа няколко песни с групата, в които е автор на музиката и текста. Те ще бъдат включени в предстоящ албум, наречен "Носталгия", който се очаква да излезе това лято. Една от тези песни е "Кратка вечност".


Още от категорията

Панаир на езиците в центъра на София

Навръх Международния ден на преводача и по повод Европейския ден на езиците (26 септември), Градската градина в София се превръща в арена на Езиков панаир. На него ще бъдат представени осемнайсет езика, двайсет културни института, посолства и..

публикувано на 30.09.23 в 05:45
Кадър от филма „20 дни в Мариупол“

Счупено стъкло с форма на сърце или какво е истинското лице на войната – започва фестивалът „ОКО“

„Героите са сред нас, не само в приказките! Украйна е пълна с герои, но мнозина от тях са мъртви“ – така започва разговорът ни бесарабската българка Тетяна Станева , сценарист, режисьор и директор на Международния етнографски филмов..

публикувано на 29.09.23 в 10:45

България ще бъде достойно представена на Световния фестивал на културата във Вашингтон

Световният фестивал на културата се готви за своето четвърто издание, което тази година ще се проведе от 29 септември до 1 октомври във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. Фестивалът се организира от Фондация "Изкуството да Живееш" с основател Гурудев..

публикувано на 29.09.23 в 10:15