Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Юруков представя в Лондон режисьорския си дебют "До последния каприз"

Музиката отдавна е съществена част от живота на актьора

Снимка: Youtube

Година след своята гала премиера, филмът "До последния каприз" на Иван Юруков ще бъде излъчен в Лондон. Събитието ще се състои на 27 май в Кралското географско дружество от 19:30 часа местно време и ще представлява музикална и филмова вечер с изпълнения на цигуларя Светлин Русев и прожекция на филма "До последния каприз". В допълнение посетителите ще имат възможност и за разговор с носителя на международната награда "Букър" писателя Георги Господинов.

Иван Юруков е започнал работа по филма още през 2016 г. Пандемията отлага представянето му, но това дава възможност за прецизното му довършване. В центъра на историята е виртуозен цигулар от български произход, който отдавна е напуснал България, но се завръща в едно българско село с намерението да достигне съвършенство в изпълнението на 24-те каприза на Паганини. Идеята ни отпраща към агресията, която в съвременното общество лесно се приема за даденост, но и към ролята на изкуството, каква е силата на музиката, каква алтернатива ни дава тя.

"До последния каприз" е режисьорски дебют на актьора Иван Юруков. Той е и съсценарист заедно с Росен Станев. Интересът на Иван Юруков към музиката датира отдавна – преди години е сред основателите на група ТЕРПЕНТИНА, в която влизат Иван Юруков – вокал и китара, Мартин Стоянов - Martist – клавишни и вокал, Николай Димитров - Коки – ударни, Петко Славов – бас и вокал, и Стоян Божкилов – китара. Напоследък актьорът записа няколко песни с групата, в които е автор на музиката и текста. Те ще бъдат включени в предстоящ албум, наречен "Носталгия", който се очаква да излезе това лято. Една от тези песни е "Кратка вечност".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български килими във Париж – културна дипломация в действие /Снимки/

Културният институт на България в Париж грее в цветове. За първи път автентични български килими от 19-и и 20-и век са представени във френската столица. Колоритната експозицията в галерията на БКИ е озаглавена "История в цветове. 350..

публикувано на 19.04.24 в 16:36

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25