Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Юруков представя в Лондон режисьорския си дебют "До последния каприз"

Музиката отдавна е съществена част от живота на актьора

Снимка: Youtube

Година след своята гала премиера, филмът "До последния каприз" на Иван Юруков ще бъде излъчен в Лондон. Събитието ще се състои на 27 май в Кралското географско дружество от 19:30 часа местно време и ще представлява музикална и филмова вечер с изпълнения на цигуларя Светлин Русев и прожекция на филма "До последния каприз". В допълнение посетителите ще имат възможност и за разговор с носителя на международната награда "Букър" писателя Георги Господинов.

Иван Юруков е започнал работа по филма още през 2016 г. Пандемията отлага представянето му, но това дава възможност за прецизното му довършване. В центъра на историята е виртуозен цигулар от български произход, който отдавна е напуснал България, но се завръща в едно българско село с намерението да достигне съвършенство в изпълнението на 24-те каприза на Паганини. Идеята ни отпраща към агресията, която в съвременното общество лесно се приема за даденост, но и към ролята на изкуството, каква е силата на музиката, каква алтернатива ни дава тя.

"До последния каприз" е режисьорски дебют на актьора Иван Юруков. Той е и съсценарист заедно с Росен Станев. Интересът на Иван Юруков към музиката датира отдавна – преди години е сред основателите на група ТЕРПЕНТИНА, в която влизат Иван Юруков – вокал и китара, Мартин Стоянов - Martist – клавишни и вокал, Николай Димитров - Коки – ударни, Петко Славов – бас и вокал, и Стоян Божкилов – китара. Напоследък актьорът записа няколко песни с групата, в които е автор на музиката и текста. Те ще бъдат включени в предстоящ албум, наречен "Носталгия", който се очаква да излезе това лято. Една от тези песни е "Кратка вечност".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският вируоз Марио Хосен солист ще изпълни импровизации за цигулка в Скопие

Концерт на свещи ще има на 12 април македонският камерен оркестър Профундис със световноизвестния български цигулар Марио Хосен, под диригентството на Гюргица Дашич. Концертът във Филхармонията на Северна Македония се прави със съдействието на Българския..

публикувано на 12.04.24 в 15:37

Зеленият път на културата

Повече от 30 артисти и експерти от сферата на изпълнителските изкуства и екологията от няколко държави от Централна и Югоизточна Европа - Босна и Херцеговина, България, Полша, Унгария, Северна Македония, Сърбия, Хърватия и Черна гора - пристигнаха в..

публикувано на 10.04.24 в 15:20

Българка организира международна изложба за правата на жените в Прага

Над 20 жени са убити от мъже от близкото им обкръжение в България през 2023 година, а регистрираните случаи на домашно насилие са били 1359 спрямо 749 през 2022 г.. "81,4% е увеличението на проявите на агресия в домашни условия през миналата..

публикувано на 10.04.24 в 12:55