Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

От Белоградчишките скали до… Хималаите – природните вибрации на Костадин Жиков

4
Костадин Жиков
Снимка: галерия „Милениум“

Светлина, пасторални пейзажи, съчетание на противоположности – всичко това откриваме в изложбата на талантливия художник Костадин Жиков в столичната галерия "Милениум". Вече познат на нашите аудитория с друга своя експозиция – "8 мъже за 8 март", този път той ни приканва да погледнем към заобикалящия ни природен свят през сетивата на художника. Вдъхновение за най-новите си творби Жиков черпи и от неподражаемите цветове и образи на хора от българското село, характерни за живописта един от най-големите ни художници – Владимир Димитров- Майстора.

Кехлибарена мелодия

Основна задача в творчеството на младия художник е да обединява противоположности в хармонично цяло. Затова не бива да ни изненадва, че в картините от изложбата "Природни вибрации" откриваме пейзажи от Белоградчишките скали до… Хималаите. Важна е и енергията, която Жиков предава на изкушените да застанат пред неговите 60 платна до 14 юни тази година.

Съставил: Йоан Колев

Снимки: галерия „Милениум“

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Панаир на езиците в центъра на София

Навръх Международния ден на преводача и по повод Европейския ден на езиците (26 септември), Градската градина в София се превръща в арена на Езиков панаир. На него ще бъдат представени осемнайсет езика, двайсет културни института, посолства и..

публикувано на 30.09.23 в 05:45
Кадър от филма „20 дни в Мариупол“

Счупено стъкло с форма на сърце или какво е истинското лице на войната – започва фестивалът „ОКО“

„Героите са сред нас, не само в приказките! Украйна е пълна с герои, но мнозина от тях са мъртви“ – така започва разговорът ни бесарабската българка Тетяна Станева , сценарист, режисьор и директор на Международния етнографски филмов..

публикувано на 29.09.23 в 10:45

България ще бъде достойно представена на Световния фестивал на културата във Вашингтон

Световният фестивал на културата се готви за своето четвърто издание, което тази година ще се проведе от 29 септември до 1 октомври във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ. Фестивалът се организира от Фондация "Изкуството да Живееш" с основател Гурудев..

публикувано на 29.09.23 в 10:15