Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Готвят английска пиеса за цар Борис III и спасяването на българските евреи

Снимка: архив

Английската театрална трупа  "Out of the forest", подготвя пиеса за цар Борис III. "Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите" ще се играе по време Единбургския международен театрален фестивал през август.

Спектакълът ще бъде представен и в посолството на България в Лондон в края на юли и в началото на септември. Автор е Джоузеф Кулен. Той ще играе и ролята на цар Борис III.

Спектакълът включва български и еврейски народни песни, изпълнявани на живо. Сюжетът разказва за спасяването на 50 000 българи евреи по време на Втората св. война. "История, която  светът е  забравил", пише в анотацията към пиесата, предава БТА.


Още от категорията

Изложба във Варна представя 14 румънски живописци

Изкуството на 14 утвърдени съвременни румънски артисти ще бъде представено в Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, от 25 октомври до 12 ноември 2023 г. Участниците са селектирани от Националния университет по изкуствата в Букурещ по..

публикувано на 23.10.23 в 16:22

Излезе от печат поредният алманах “Любослов” на български писатели по света 

В навечерието на Деня на будителите беше отпечатана дванайсетата книга от алманаха “Любослов” – годишно издание на Лигата на българските писатели в Съединените щати и по света. Сборникът със съставители Ангел Колев от Филаделфия и Людмила Калоянова от..

публикувано на 23.10.23 в 12:59
Георги Лозанов, Милен Митев, Кирил Вълчев

Изложба в БНР ще разкаже за първия директор Сирак Скитник

В сградата на Българското национално радио ще бъде открита мултимедийна изложба за живота и творчеството на Панайот Тодоров Христов, известен с псевдонима Сирак Скитник. Това съобщи генералният директор на БНР Милен Митев при представянето на..

публикувано на 22.10.23 в 18:00