Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Готвят английска пиеса за цар Борис III и спасяването на българските евреи

Снимка: архив

Английската театрална трупа  "Out of the forest", подготвя пиеса за цар Борис III. "Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите" ще се играе по време Единбургския международен театрален фестивал през август.

Спектакълът ще бъде представен и в посолството на България в Лондон в края на юли и в началото на септември. Автор е Джоузеф Кулен. Той ще играе и ролята на цар Борис III.

Спектакълът включва български и еврейски народни песни, изпълнявани на живо. Сюжетът разказва за спасяването на 50 000 българи евреи по време на Втората св. война. "История, която  светът е  забравил", пише в анотацията към пиесата, предава БТА.


Още от категорията

Българската и македонската национални опери започват сътрудничество

Националните опера и балет на България и Северна Македония започват дългосрочно сътрудничество след подписването на меморандум, съобщиха от Софийската опера и балет .   На среща в София, директорите на двете институции – Пламен Карталов и Васо Ристов,..

публикувано на 16.11.23 в 14:45

Български режисьор и продуцент в Лос Анжелис представи своя филм пред Американската филмова академия

Членовете на филмовата академия в САЩ гледаха филма „Límite” на българския режисьор Георги Николас. Прожекцията се осъществи в рамките на кампанията на лентата за наградите „Оскар”, съобщи Генералното консулство на България в Лос Анджелис във Фейсбук. На..

публикувано на 16.11.23 в 10:57

Официални чествания на 110-ата годишнина на Съюза на българските писатели

София е домакин на юбилейни събития, свързани със 110-ата годишнина на Съюза на българските писатели – най-старата писателска организация в Европа . Тържествените чествания са под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Съюзът..

публикувано на 15.11.23 в 07:05