Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Готвят английска пиеса за цар Борис III и спасяването на българските евреи

Снимка: архив

Английската театрална трупа  "Out of the forest", подготвя пиеса за цар Борис III. "Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите" ще се играе по време Единбургския международен театрален фестивал през август.

Спектакълът ще бъде представен и в посолството на България в Лондон в края на юли и в началото на септември. Автор е Джоузеф Кулен. Той ще играе и ролята на цар Борис III.

Спектакълът включва български и еврейски народни песни, изпълнявани на живо. Сюжетът разказва за спасяването на 50 000 българи евреи по време на Втората св. война. "История, която  светът е  забравил", пише в анотацията към пиесата, предава БТА.


Още от категорията

"Аромат на липа" – една история за българската емиграция

Далеч от френските улици и аромата на мадленките на Марсел Пруст, но със същата устременост към изгубеното време и спомените, изплували от неволната човешка памет, един филм ни връща назад към българската емиграция и аромата на липа. Точно..

публикувано на 13.11.23 в 13:45

Изложба “Сърце и душа” с картини на български художници в Чикаго

Картини на 13 български художници бяха изложени в културния център “Магура” в чикагското предградие “Арлингтън Хайтс”. За първи път майстори на изобразителното изкуство, които живеят не по света, а в родината представят там свои произведения...

публикувано на 12.11.23 в 16:35

Започна обратното броене до новия карнавал в Габрово

По традиция в Габрово в 11-ия ден на 11-ия месец започва обратното броене на дните до карнавала през идната година. Габровци твърдят, че освен обичайните имат и пети годишен сезон, в който се готвят за пролетния празник на шегата. Затова се нарича..

публикувано на 11.11.23 в 16:25