Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Готвят английска пиеса за цар Борис III и спасяването на българските евреи

Снимка: архив

Английската театрална трупа  "Out of the forest", подготвя пиеса за цар Борис III. "Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите" ще се играе по време Единбургския международен театрален фестивал през август.

Спектакълът ще бъде представен и в посолството на България в Лондон в края на юли и в началото на септември. Автор е Джоузеф Кулен. Той ще играе и ролята на цар Борис III.

Спектакълът включва български и еврейски народни песни, изпълнявани на живо. Сюжетът разказва за спасяването на 50 000 българи евреи по време на Втората св. война. "История, която  светът е  забравил", пише в анотацията към пиесата, предава БТА.


Още от категорията

 Оперен спектакъл „Тоска“

Гастрол на Софийската опера в Анкара по повод 100-годишнината на Турската република

"България поздравява Турция: Честита Стогодишнина на Републиката!“ – под това мото преминава галатурнето на Софийската опера и балет в южната ни съседка. Гастролът е със спектакъла „Тоска“ от Джакомо Пучини и е под патронажа на съпругите на президентите..

публикувано на 08.11.23 в 13:45

Изложба в София представя българските земи под османска власт

Обновената експозиция "Българските земи под османска власт (XV-XIX век)“ се открива в Националния исторически музей в София. Изложбата представя цялостен разказ за този период, съобразен със съвременното състояние на историческата наука, в който са..

публикувано на 07.11.23 в 06:25

Оазис на образ, слово и музика под купола на Ларгото в София

Триптих от светлина под купола на столичното Ларго – съхранило усещането за друго време. Такова мистично преживяване обещава Академия Орфика на столичани и гостите на града. Преминаващите през зоната в съседство с една от метростанциите ще бъдат..

публикувано на 06.11.23 в 10:30