Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С мисъл за Левски

Българчета в Саутхемптън изписаха мисъл на Апостола с неговия почерк

7
Снимка: Българското училище в Саутхемптън

Българското училище в Саутхемптън, Великобритания, носи името на революционера Васил Левски, отдал себе си на народното дело за освобождение на Отечеството. По повод отбелязването на 150-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата учениците се запознаха с малко известни факти от живота му, споделиха своите емоции и отношение чрез творчество и изписаха с неговия почерк живите му и днес думи: “Ако спечеля, печеля за цял народ – ако загубя, губя само мене си!”

Като патрон на нашето училище образът на Васил Левски присъства целогодишно в нашите мероприятия, казва директорката Теодора Иванова. За да се докоснат до по-различен – “чуждоземски” поглед към делото на този български герой, учениците участват в урок, посветен на книгата “Апостолът на свободата” на британската писателка Мерсия Макдермот. “Те разбраха, че не само ние, българите, виждаме в Апостола герой, а и хора от други страни, посетили България и опознали неговия живот, са впечатлени и впоследствие написват велики думи за него”, добавя директорката.

И тъй като в училището превръщат всеки български празник или годишнина в повод децата да задълбочат знанията си за най-почитания български герой, те изграждат собствена представа за неговата личност и качества, в които биха искали да припознаят и себе си.

Малките деца изучават Левски чрез приказките и легендите и тогава в съзнанието им се изгражда образ на много смел герой – разказва Теодора Иванова. – Впоследствие, когато се запознават с живота му чрез историята на България, се оказва, че този първоначално изграден образ е абсолютно реалистичен. Но най-интересното е, че с годините той бива надграден. Така по-големите деца се впечатляват от саможертвата, която прави за родината си, от неговите идеали и думи. А един от учениците ни дори беше споделил, че Левски е дошъл от рая – може би заради добротата, която е излъчвал и показвал чрез делата си.”

Българчетата от Саутхемптън откликнаха с радост на инициативата на Радио България „С мисъл за Левски“ по повод 150 години от гибелта на Апостола, и ни изпратиха снимки и видео от занятията си, свързани с българския герой – вижте:

Училището в Саутхемптън възниква през 2014 г. по инициатива на родители, които искат децата им да говорят и пишат на майчиния си език и да познават своите корени. Всяка седмица 140 ученици се учат в него на български, история,традициив самостоятелни класове с помощта на 14 учители.

“Идвайки при нас, децата не просто изучават езика – казва директорката. – Те създават приятелства, опознават бита и културата на българския народ. Ние им предлагаме както учебната програма на образователното министерство, така и извънкласни дейности. Имаме два клуба по народни танци, клуб “Родинознайко”, където учениците се запознават с българските традиции и обичаи, и още един за езикови задачи, свързани с българската литература.”

За съжаление, все по-често в училището постъпват деца, които трудно говорят на майчиния си език.

Повечето деца, които идват при нас, вече са родени във Великобритания – добавя Теодора Иванова. – По-голяма част от времето си те прекарват в английско училище, където създават приятелства и комуникират предимно на английски. Разбира се, родителите се опитват да вкарат българския език в семейството – говорят, четат се книжки на него. Ние самите имаме инициатива децата да си разменят книги, купени от училището, за да ги стимулираме в тази посока. С времето те доста подобряват езика, но, за съжаление, средата надделява и в речта им се усеща английския акцент.”

Забележителен факт, по думите на Теодора Иванова, е съпричастността на родителите. Освен че организират базари и различни дейности, те винаги са готови да се притекат на помощ, за да превърнат училището в привлекателно място за децата. “Играем в един отбор, а това е много положително за развитието на цялата българска общност в града”, отбелязва директорката.

В началото на учебната година един от родителите изработи и ни подари табела с лика на Левски – продължава тя. – Поставихме я в двора на английското училище, чиято база ползваме всяка събота. От наш ученик, който учи в това училище, разбрахме, че негов учител е разказвал на децата кой е този български герой. Така че името на Левски започва да се опознава не само от българчетата в училището.”

Вижте още:

Снимки: Българското училище в Саутхемптън

Публикацията е осъществена по проект, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, в рамките на Националната програма за отбелязване на 150-ата годишнина от гибелта на Васил Левски.
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Домът на Ася Илкова

Ася Илкова от Сарасота, САЩ: Има много нови българи тук, благодаря за съпричастността

В окото на урагана природата замря за час, казва Ася Илкова, която посрещна опустошителната природна стихия "Милтън" в дома си в Сарасота, където живее от 10 години. "Б яхме помилван и, поне в района, в който живея аз и доколкото се чувам с..

публикувано на 11.10.24 в 14:45
Тампа Бей

Ива Димитрова от Тампа, Флорида: След урагана очаквам затруднено прибиране на евакуираните по домовете

Ураганът "Милтън" удари Флорида в един много чувствителен период, когато жителите на Тампа Бей все още се възстановяваха от предишната разрушителна природна стихия – "Хелийн", каза за Радио България Ива Димитрова. По думите и, няма..

публикувано на 11.10.24 в 13:50

В окото на бурята: Наши сънародници във Флорида от първо лице за урагана "Милтън"

Ураганът "Милтън", който достигна в четвъртък Западното крайбрежие на САЩ не предизвика очаквания катастрофален воден прилив. Въпреки това нанесените щети са огромни. До момента властите съобщават за 10 човешки жертви, но броят им се..

публикувано на 11.10.24 в 12:10