Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алина Пейогло и Мария Бабова са победителите в "Диктовката по български език" в Молдова

Снимка: Facebook / Maria Delibaltova

281 души се включиха в конкурса "Диктовка по български език", организиран в Молдова по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В I категория - от 13 г. до 19 г., победител е Алина Пейогло от с. Кирсово, а в категория II - над 20-годишни, първото място спечели Мария Бабова от Комратския държавен университет. 

"Българите от диаспората в Молдова получиха възможност не само да покажат своята грамотност на родния си български език, но и за пореден път да докажат своето българско самосъзнание", отбеляза на страницата си във Фейсбук д-р Мария Делибалтова, командирована от българското Министерство на образованието в град Комрат, която беше и председател на комисията за проверка на писмени работи, съобщава БТА. Делибалтова изрази надежда състезанието, което през тази година се проведе за пръв път, да се превърне в традиция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37